BMM Genel Kurulu’nda Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele ve Kadınların Doğum Borçlanması
Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2025 yılı bütçeleri üzerine gerçekleştirilen görüşmelerde, kayıt dışı istihdamla ilgili önemli rakamlar paylaşıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, son üç yılda yapılan denetimlere dair şu bilgileri verdi: “Kayıt dışı istihdamla ilgili son 3 yılda toplam 417 bin 629 işyeri ve 3 milyon 329 bin 761 çalışan denetlendi. Bu denetimler sonucunda 2 bin 655 işyerinin kayıt dışı faaliyet gösterdiği ve 96 bin 134 çalışanın kayıt dışı istihdam edildiği tespit edilmiştir.” Bu bilgiler, kayıt dışı istihdamla mücadelenin ne denli önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.
TBMM Genel Kurulu’nda Bakan Işıkhan, kadınların doğum borçlanması konusundaki sorulara da yanıt verdi. 2008 yılında gerçekleştirilen sosyal güvenlik reformunu hatırlatan Işıkhan, “Kadınların doğum sebebiyle çalışma hayatından uzak kaldıkları sürelerin sosyal güvenlikleri açısından değerlendirilmesi amacıyla 2008 yılında sigortalılık başlangıcından sonra her bir kadın için en fazla 2 çocuk için borçlanma hakkı verilmiştir. 2014 yılında bu hak 3 çocuğa çıkarılmıştır. Böylelikle kadınlar emeklilikte 6 yıla kadar prim ödeme gün sayısı avantajı elde etmiştir. Kadınların işgücüne katılımını ve istihdamını artırmaya yönelik teşvik ve desteklerimizi çeşitlendirerek uygulamaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
BİNLERCE KAYIT DIŞI FAALİYET VE KAYIT DIŞI ÇALIŞAN
Bakan Işıkhan, İŞ-KUR’un personel kapasitesine ilişkin gelen soruları da yanıtladı. “81 ilde İŞ-KUR, toplamda 160 birimle yaklaşık 10 bin personelle hizmet sunmaktadır. Bu personelin 4 bin 800’ü iş ve meslek danışmanıdır. Bizzat kuruma gelerek başvuranların sayısı günlük ortalama 8 bin civarındadır. Ayrıca, 670 binden fazla işyerini ziyaret ederek sahanın nabzını tutuyoruz. İŞ-KUR aracılığıyla yıllık ortalama 1,2 milyon kişinin işe yerleşmesine yardımcı oluyoruz. İŞ-KUR hizmetlerinin tamamını da dijital ortamlara aktarmış bulunmaktayız” dedi. Kayıt dışı istihdamla mücadeleye yönelik rakamları paylaşan Bakan Işıkhan, “Son üç yıl içerisinde yapılan denetimlerde 4,3 milyar lira prim ve idari para cezası uygulanmıştır” diyerek kayıt dışı istihdamın ciddiyetine dikkat çekti.
“Türkiye’nin Her Tarafında Yangınlara Müdahale Ettik”
Diyarbakır ve Mardin’deki yangınlara yönelik geç müdahale iddialarına yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Diyarbakır-Mardin yangını saat 22.00 sularında başladı. Bir helikopterin gece yangına müdahale edebilmesi için gündüzden bir rota tespit etmesi gerekmektedir; bu, teknik bir zorunluluktur. Bu yangın meskun mahalde meydana geldi. Dolayısıyla buradaki belediyelerin müdahale kapasitesi yetersiz kalmıştır. Elbette bir insanın bile zarar görmesini istemeyiz. Tüm gücümüzle seferber olduk. Saat 23.30 itibarıyla 7 arazöz ve 170 personelle yangına müdahale etmeye başladık” dedi. Ayrıca, saman ve su ürünleri ithalatı konusundaki spekülasyonlara da açıklık getiren Bakan Yumaklı, “Sadece bir yarım kamyon, 10 ton saman ithal ettik. Türkiye’nin Somali’den su ürünü ithalatı yoktur” şeklinde konuştu.
“2023 Yılında İhraç Edilen Meyve ve Sebzelerin Sadece Yüzde 0,19’u Geri Döndü”
Bakan Yumaklı, ihraç edilen meyve ve sebzelerin sağlıksız olduğu gerekçesiyle geri gönderildiği iddialarına da yanıt verdi: “2023 yılında ihraç edilen toplam 4.6 milyon ton taze meyve ve sebzenin sadece yüzde 0,19’u geri döndü. Bunun yarısı aflatoksin nedeniyle geri gönderildi. Ülkemize her ne sebeple olursa olsun giren ürünlerin tamamını mutlaka analiz ediyoruz ve girişine izin vermeyip imha ediyoruz. Son üç yılda alınan bildirimler yüzde 54 oranında azalmıştır” dedi.
“AFAD’ın Üç Kamu Bankasında 21 Milyar 540 Milyon Lira Mevcut”
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, deprem bölgesine yardım amaçlı toplanan paraların akıbetine ilişkin şu bilgileri verdi: “Kahramanmaraş merkezli depremlerde toplanan yardım miktarı, Türkiye Tek Yürek kira yardımı, AFAD market deprem kampanyası ve faiziyle beraber toplam 141 milyar lira oldu. Bugüne kadar bu miktarın 119.3 milyar lirası harcandı. AFAD’ın şu ana kadar üç kamu bankasında bulunan hesabında 21 milyar 540 milyon lira mevcut. Bununla ilgili yapılan harcamalar, göreve geldiğimden beri her 15 günde bir AFAD’ın web sayfasında ilan edilmektedir.” Geri gönderme merkezlerindeki faaliyetlerle ilgili de bilgi veren Bakan Yerlikaya, “Türkiye’de 25 şehirde 32 geri gönderme merkezi bulunmaktadır. Kapasitesi 18 bin 870 olan bu merkezlerde, kötü muameleye karşı sıfır tolerans prensibiyle hareket etmekteyiz. Merkezler, mahrem yerler hariç, 7/24 kamera ile izlenmektedir ve kayıt altına alınmaktadır. 2024 yılında geri gönderme merkezlerinde toplam 644 denetim yapılmış ve gördüğümüz en ufak olayda hem adli hem de idari soruşturma başlatıyoruz” şeklinde konuştu.