Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu’nun Eleştirileri
CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, hükümetin açıkladığı tasarruf genelgesine yazılı açıklamayla tepki gösterdi. Bakırlıoğlu, bütçeden “mal ve hizmet alım giderleri” kapsamında yapılan taşıt ve hizmet binası kiralama giderlerine işaret etti. 2018’de taşıt kiralama giderleri için 438.1 milyon lira, hizmet binası kiralamaları için de 392.9 milyon lira harcama yapıldığını, 2019’da taşıt kiralama giderlerinin 430.6 milyon lira, hizmet binası kiralama giderlerinin de 559.5 milyon lira olduğuna dikkati çeken Bakırlıoğlu, 2020’de taşıt kiralama giderleri için 430.1 milyon lira, hizmet binası kiralama giderleri için de 529.8 milyon lira ödeme yapıldığını söyledi.
Kamu Harcamalarındaki Artış
Bakırlıoğlu, 2021 yılında bütçeden taşıtlar için yapılan kira ödemelerinin 371.5 milyon lira, hizmet binaları için yapılan kira ödemelerinin de 543.7 milyon lira olarak gerçekleştiğini bildirdi. Cumhurbaşkanı’nın 2021 yılının haziran ayında yine tasarruf genelgesi yayınladığına işaret eden Bakırlıoğlu, “Ancak sonrasındaki rakamlara bakıldığında sanki hiç böyle bir genelge yayınlanmamış. Taşıt ve hizmet binası kiraları için yapılan ödemeler uçmuş. Bu nasıl tasarruf? Genelgelerine önce kendileri uymamış. İktidar tasarruf öğrenecekse önce 25 bin lira kira, 18 bin lira gıda giderine karşılık 10 bin lira ile yaşamaya çalışan emekliye baksın. Ayıptır ayıp” dedi.
Bakırlıoğlu, devletin ülkedeki en büyük kiracı olduğunu belirterek, 2021’deki tasarruf genelgesinin ardından bütçeden yapılan kira ödemelerinin fırladığına vurgu yaptı. Bakırlıoğlu, “Bir de tasarruf genelgesi olmasaydı ne kadar harcarlardı acaba?” sorusunu yöneltti. Uygulamalara bakıldığında tasarrufun “T”sinin bile görülmediğine işaret eden Bakırlıoğlu, şöyle devam etti:
“Türkiye, AKP eliyle rant ve israf Cumhuriyeti haline getirilmiştir.” Bakıroğlu, 2018 yılından bu yana kamunun araç ve bina kiralama tutarlarına işaret ederek, şunları kaydetti: “Yurttaşımızın vergilerinden, alın terinden kullanılan bu paralarda kamuya kaç bina yapılır, kaç araç alınırdı? Şimdi kamunun ödediği bu paralar, yandaşların cebinde buhar oldu. İktidar Cumhuriyet’in kazanımlarını birer birer satarken var ama kendisi taş üstüne taş eklemiyor. Kamuya araç-bina kirala yandaşı ihya et, yap-işlet-devlet projeleriyle 5’li çeteye rant yarat; emekliye zam dediğimizde de bütçe de para yok de… Devletin kasasında neden para olmadığı bu tablolara bakınca çok net anlaşılıyor.”