1. Haberler
  2. Ekonomiden
  3. ABD Ekonomisini Sarsacak Yeni Tehdit: Liman İşçileri Grevde!

ABD Ekonomisini Sarsacak Yeni Tehdit: Liman İşçileri Grevde!

featured

ABD Liman İşçileri Grevi: Ekonomik Etkiler ve Endişeler

ABD’nin doğusundaki ve güneyindeki limanlarda çalışan işçilerin 47 yıl aradan sonra greve gitmeleri, ciddi ekonomik sonuçlar doğurabileceği yönünde endişeleri artırdı. Doğu yakasındaki limanlarda yaklaşık 45 bin işçiyi temsil eden Uluslararası Liman İşçileri Sendikası (ILA) ile işverenleri temsil eden Birleşik Devletler Denizcilik İttifakı (USMX) arasındaki yeni sözleşme müzakerelerinde bir uzlaşı sağlanamadı. İşçiler, 6 yıllık sözleşme süresi için yüzde 77 oranında bir ücret artışı talep ederken, Biden yönetimi işverenlere bu oranı yüzde 50’de tutmaları yönünde baskı yaptı. Bu anlaşmazlık sonucu, sendika üyesi işçiler 6 Ekim itibarıyla iş bırakma eylemine başladı.

ABD’YE MİLYARLARCA DOLARA MÂL OLABİLİR

1977 yılından bu yana ilk kez gerçekleştirilen grev, doğu yakasındaki limanlarda ticaretin neredeyse durma noktasına gelmesine sebep oldu. Maine’den Texas’a kadar uzanan 36 liman, gıda ve otomotiv gibi birçok sektörde sevkiyatların aksamasına yol açtı. Bu limanlar, ABD’nin konteyner hacminin yaklaşık %57’sini elleçliyor. The Conference Board‘un yaptığı analizlere göre, liman işçilerinin grevi ekonomiye günde yaklaşık 540 milyon dolara mâl olabilir. Grevin sadece bir hafta sürmesi durumunda, ABD ekonomisine 3,8 milyar dolarlık bir zarar verebileceği öngörülüyor. JPMorgan’ın analizlerinde ise grevin maliyetinin günlük 3,8 milyar dolardan 4,5 milyar dolara kadar çıkabileceği tahmin ediliyor.

FİYATLARIN YENİDEN ARTMASINDAN KORKULUYOR

Liman işçileri grevinin, tüketicilerin ve işletmelerin enflasyon konusunda rahatlama yaşadığı bir dönemde ABD ticaretine büyük darbe vurmasından ve fiyatların yeniden artmasından endişe ediliyor. Ekonomistler, grevin süresinin uzaması durumunda maliyetlerin artacağına dikkat çekiyor. Kısa süreli bir grevin bile tedarik zincirinde haftalarca sürecek aksamalar yaratabileceği belirtiliyor. Ayrıca, limanlardaki grev, ABD’de perakende satışların arttığı ve “tatil sezonu” olarak adlandırılan Kasım ile Aralık aylarını kapsayan döneme girerken, özellikle perakendeciler için büyük bir sorun teşkil ediyor. Perakende devi Costco, ürünlerini önceden sipariş ederken, Walmart alternatif tedarik kaynakları bulma arayışında.

BEYAZ SARAY OLASI ETKİLERİ YAKINDAN İZLİYOR

Beyaz Saray, grevin olası tedarik zinciri etkilerini dikkatle izlediklerini ve gerektiğinde bu etkileri ele almanın yollarını değerlendirildiğini açıkladı. Tüketiciler üzerindeki etkinin şu aşamada sınırlı kalmasının beklendiği belirtiliyor. ABD Başkanı Biden, kolektif pazarlığın işçilerin hak ettikleri ücret ve yan hakları almaları için en iyi yol olduğunu vurguladı ve USMX’i masaya oturmaya çağırdı. Biden, pandemi sürecinde limanları açık tutmak için risk alan işçilerin de ücretlerinde anlamlı bir artış görmesinin adil olduğunu ifade etti. ABD Tarım Bakanlığı ise önümüzdeki dönemde gıda fiyatlarında veya bulunabilirliğinde önemli değişiklikler beklenmediğini duyurdu. Biden yönetimi, grevdeki liman işçilerini işlerine geri döndürmek için yasal müdahalede bulunabileceği, ancak sendikalara verdiği destek nedeniyle bunu tercih etmeyeceği belirtiliyor. ABD Ulusal Perakende Federasyonu (NRF), limanlardaki grevi sona erdirmek için yönetime “her türlü yetkiyi” kullanma çağrısında bulundu.

‘BÜYÜMEDE HER HAFTA YÜZDE 0,1 DÜŞÜŞ YAŞATABİLİR’

Oxford Economics Ekonomisti Grace Zwemmer, grevin batı yakası limanlarındaki yoğunluğu artırarak sevkiyatlarda birikmelere yol açacağını ve bu birikimlerin işlenmesinin grevin süresine bağlı olarak bir aya kadar uzanabileceğini belirtti. Grevin her hafta devam etmesi durumunda, yıllık bazda büyüme oranlarında %0,1’lik bir düşüşe neden olabileceği tahmin ediliyor fakat bunun büyük kısmının yılın son çeyreğinde telafi edileceği düşünülüyor. Zwemmer, şu an için grevin çekirdek mal fiyatlarında artış yaratmasını beklemediklerini ancak üreticiler için sevkiyatlarda gecikmeler olursa enflasyona yönelik yukarı yönlü risklerin artabileceğini vurguladı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin