Ali Can POLAT
Kriz her geçen gün derinleşirken, ‘ben ekonomistim’ diyerek ülkeyi uçuruma götüren Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bu krizin yükünü dar gelirli vatandaşların omuzlarına yıkmaya devam ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre yıllık enflasyon oranı %47 iken, asgari ücrete yapılan yalnızca %30’luk zamla, ‘Nas’ politikasının acı reçetesi sabit gelirli çalışanların sırtına yükleniyor. Zengin kesim, Kur Korumalı Mevduat (KKM) aracılığıyla sağlanan döviz garantileri ve ucuz kredilerle edinilen evler ve araçlarla zenginliklerini katlarken, sabit gelirli çalışanlar açlık sınırının altında maaşlarla hayatta kalmaya mahkum bırakıldı.
Yeniden Değerleme Oranı (YDO) ile yapılacak yeni zamlar, vatandaşların geçim sıkıntısını daha da derinleştirecek. 22 bin 104 TL olarak belirlenen zamlı asgari ücret, çalışanların cebine 2025 Şubat ayında girecek. Ancak, Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu’nun hesaplamalarına göre 2024 Aralık ayında açlık sınırı 23 bin 256, yoksulluk sınırı ise 71 bin 48 TL’ye yükselecek. Yeni asgari ücret açıklandığı gün, açlık sınırının altında kalmış durumda.
Tez-Koop-İş Sendikası Genel Başkanı Haydar Özdemiroğlu, diğer sendikalara “Açlıktan ölmek istemiyoruz, büyük bir miting düzenleyelim” çağrısında bulundu.
EVLERE ZAM YAĞDI
Öte yandan, bakanlık asgari ücret gerekçesiyle yapılacak artışların önüne geçmeye çalıştığını belirtse de, piyasalarda artışlar çoktan başlamış durumda. Asgari ücret tespit çalışmaları sürerken, kiralık evleri ilan sitelerinden kaldıran ev sahipleri, asgari ücretin belli olmasıyla birlikte kiralık ev fiyatlarını artırmaya başladılar. Vatandaşlardan gelen şikayetleri dile getiren Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, asgari ücretin %30 zamlanmasına rağmen kiraların, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) oranında %45 oranında arttığını ifade etti.
Arzu Çerkezoğlu, “Grev yasakları, tehditler hatta hapis bile bizi durdurmayacak, mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.
Ürettiğimizi hakça bölüşmek istiyoruz
İşçi sendikalarından gelen tepkiler çığ gibi büyümekte. Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), 81 ilde eylem düzenledi. İstanbul’daki eylemde konuşan DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, bu zammın Türkiye’nin gerçeklerinden ne denli uzak olduğunu vurguladı ve, “Bu asgari ücreti siyasi iktidar, yerli ve yabancı sermayenin talepleri doğrultusunda belirledi” dedi. Çerkezoğlu, “Asgari ücret, emek hırsızlığının bir aracı haline geldi. Üreten biziz; ürettiğimiz değeri hakça bölüşmek istiyoruz” şeklinde konuştu. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) yönetimi de Ankara’da bir basın açıklaması gerçekleştirdi. KESK Eş Genel Başkanı Ahmet Karagöz, “İktidar, kime hizmet ettiğini, kimin çıkarlarını koruduğunu ve kimleri yok saydığını bir kez daha kanıtlamıştır” dedi.