Ukrayna Ordusunun Sınır İhlalleri ve Rusya’nın Tepkileri
Ukrayna ordusunun 6 Ağustos’ta Rusya’nın Kursk bölgesine gerçekleştirdiği sürpriz saldırılar sonrasında, sınır bölgelerinde yoğun çatışmalar patlak vermiştir. Rusya’nın Belgorod bölgesinde, Ukrayna’nın gerçekleştirdiği saldırılar sonucu acil durum ilan edilmiştir. Belgorod Valisi Vyacheslav Gladkov, Ukrayna’nın artan topçu saldırılarının durumu “son derece zor ve gergin” hale getirdiğini ifade ederek, bu saldırılarda evlerin yıkıldığını, sivillerin hayatını kaybettiğini ve yaralandığını bildirmiştir.
Gladkov, sivillerin daha iyi korunabilmesi amacıyla ilan edilen bu acil durumun “federal” düzeye yükseltilmesi için hükümet komisyonuna resmi talepte bulunduklarını aktarmıştır. Ayrıca, Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan bir açıklamada, gece boyunca Ukrayna’ya ait 117 insansız hava aracının (İHA) ve 4 füzenin etkisiz hale getirildiği belirtilmiştir. Ukrayna’nın Kursk, Voronej, Belgorod ve Nijniy Novgorod gibi birçok bölgeyi hedef aldığı kaydedilmiştir.
NE OLMUŞTU?
Ukrayna ordusunun 6 Ağustos’ta sınırı geçerek Rusya’nın Kursk bölgesine başlattığı saldırılar sonrasında, bölgede şiddetli çatışmalar yaşanmıştır. Kursk Bölge Yönetimi, bu saldırılar sonucunda 4 sivilin yaşamını yitirdiğini ve 38 kişinin de yaralandığını açıklamıştır. Kursk bölgesinde ilan edilen acil durum, daha sonra “federal acil durum” seviyesine yükseltilmiştir. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın bu sürpriz saldırısını “büyük bir provokasyon” olarak tanımlamıştır.
Rusya Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov, 7 Ağustos’ta Ukrayna’nın ilerleyişinin durdurulduğunu belirtmiş olmasına rağmen, Ukrayna güçleri henüz Rus topraklarından tamamen çıkarılamamıştır. Ukrayna ordusu, Rus topraklarında yaklaşık bin kilometrekarelik bir alanı kontrol altına almayı başarmıştır. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, yaptığı son açıklamada, Ukrayna güçlerinin Kursk bölgesinde ilerlemeye devam ettiğini ve 74 yerleşim yerinde kontrolün sağlandığını duyurmuştur.
Geçtiğimiz hafta sonu, Rusya’nın Ukrayna sınırındaki Kursk, Belgorod ve Bryansk bölgelerinde terörle mücadele durumu ilan edilmiştir. Bu gelişmeler, bölgedeki gerilimin daha da artmasına neden olmuştur.