TXSE tarafından Çarşamba günü yapılan açıklamaya göre, yaklaşık 120 milyon dolar toplayan borsa, bu yıl içinde ulusal bir menkul kıymetler borsası olarak faaliyete başlamak için ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu‘na kayıt belgelerini sunmayı planlıyor.
Uzmanlar Dikkat Çekiyor
New York Borsası ve Nasdaq, 2000’li yıllardan buana ABD borsasını tekellerinde tutuyor. Uzmanlar, yeni bir borsa için yer açmanın zor olabileceğini belirtiyor. IG Kuzey Amerika CEO’su ve online aracı Tastytrade’in başkanı JJ Kinahan, “Rekabet her zaman iyidir ve bu hafife alınacak bir rekabet değil. Fakat bununla birlikte, pek çok başka yatırımcı bu hamleyi denedi ve başarısız oldu, günün sonunda bir borsa açmak zor” dedi.
Philadelphia Borsası, Boston Borsası ve Chicago Borsası gibi büyük bölgesel borsalar, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun otomatik ticaret platformlarını tercih eden yasalar çıkarmasının ardından Nasdaq ya da New York Menkul Kıymetler Borsası ile birleşmişti.
Oppenheimer & Co. kıdemli analisti Owen Lau, “Ticaret ve kotasyon için yerleşik şirketlerden anlamlı pazar payları almak zor” dedi. Lau, “Diğer bazı borsalar da bunu denedi, ancak çoğu başlangıçta umduklarını elde edemedi” diyerek TXSE Group’un önündeki zorluklara dikkat çekti.
Blackrock Hakkında Bilinmeyenler
Blackrock, ABD’de Kurumsal yatırımcılık, varlık yönetimi, para yönetimi ve özel sermaye gibi geniş bir yelpazede faaliyet yürüten bir finans şirketidir. Sadece Apple, Microsoft, Facebook, Lockheed Martin gibi dev şirketler değil aynı zamanda Chase, Goldman Sachs gibi diğer bankalarda da ciddi hisselere sahiptir. Dünya çapındaki toplam yatırımlarının 9 trilyon doları aştığı bilinmektedir.
Blackrock, hâlâ CEO’luk görevini yürüten Larry Fink tarafından 1988’de kuruldu. Bugün “Alaaddin Risk Yönetimi Sistemi” adındaki bir yazılımla, ABD federal rezervi ve Avrupa merkez bankaları da dahil olmak üzere 18 trilyon dolarlık varlık portföyünü gözetim altında tutuyor.
NASIL BİR NUMARA OLDU?
Şirketin en büyük özelliği kriz anlarında ortaya çıkması. Kurulduğu günden bu yana “Wall Street’in kurtarıcısı” rolünü üstlendi. 2008 Mortgage krizi ya da Covid-19 pandemisi gibi kriz anlarında “acil kurtarma planlarını” devreye soktu. Şimdiyse geçtiğimiz haftalarda battığı açıklanan Silicon Valley Bank ve Signature’un satış işlemlerini üstleneceği açıklandı.
Kurtardığı şirketlerin hemen hemen hepsinde hisse sahibi olan Blackrock’ın hacmi her krizde katlanarak büyüdü ve bu şekilde devlet fonlarına, büyük yatırımcılara, emeklilik fonlarına ve maliye bakanlıklarına danışmanlık yapar hale geldi. Kısa zamanda finans sektöründe müdahil olmadığı hiçbir alan kalmadı.
Blackrock’ın kurduğu ESG (Çevre, Sosyal, Yönetimsel sorunlar) puanlama sistemi diğer şirketlerin sosyal sorunlara ne kadar duyarlı olduğuna dair puanlandırma yapıyor ve yatırımcılara bu şirketlerin “güvenli” olup olmadığını söyleyebiliyor. Sistem iyi niyetli gözükse de bazılarına göre Blackrock, bu yöntemle küresel nüfuzunu artırıyor.