Kristi Noem, Trump’ın Ulusal Güvenlik Başkanı Olmaya Hazırlanıyor
Wall Street Journal’ın haberine göre, ABD Başkanı olarak seçilen Donald Trump, Ulusal Güvenlik Başkanı olarak Kristi Noem’i kabinesine dahil etmeyi planlıyor. Daha önce Trump’ın başkan yardımcısı olarak da değerlendirilen Noem, Trump’ın göçmen karşıtı politikalarını uygulamakta önemli bir rol üstlenecek. 51 yaşındaki Noem, Trump’a olan sarsılmaz desteği sayesinde partisinde büyük bir popülarite kazandı.
2018 yılında Güney Dakota’nın ilk kadın valisi olarak seçilen Noem, özellikle pandemi sürecindeki yönetimiyle dikkatleri üzerine çekti. Eyalet genelinde maske zorunluluğu getirmemesi ve okulları diğer birçok eyaletten daha erken açması, halk arasında büyük bir destek toplamasını sağladı.
Güvenlik Konularında Sorumluluk Üstlenecek
Noem’in atamasının resmileşmesi durumunda, yalnızca göçmenlik uygulamalarından değil, aynı zamanda doğal afet yönetimi, siber güvenlik ve ulaşım güvenliğinden de sorumlu olacak. Ulusal Güvenlik Bakanlığı, Trump’ın ilk başkanlık döneminde toplamda beş farklı başkan görmüştü ve bu başkanlardan yalnızca iki tanesi Senato onayı almayı başarmıştı.
Valilik görevinden önce, Noem, Güney Dakota’nın tek temsilcisi olarak ABD Temsilciler Meclisi’nde dört dönem boyunca görev yaptı. Sınır güvenliğine yönelik sert tutumu, 2021 yılında 50 Ulusal Muhafız askerini güney sınırına göndermesiyle kendini gösterdi. Siber güvenlik konusundaki katı tutumları da dikkat çekiyor; Noem, kendi eyaletinde Çin menşeli sosyal medya platformu TikTok’u yasaklayarak bu alandaki duruşunu net bir şekilde ifade etti.
İçsel Çatışmalar ve Kişisel Hikayesi
Noem, kendi hikayesini anlattığı kitabında, ailesinin çiftliğinde bulunan asi bir köpeği vurarak öldürdüğünü itiraf ediyor. “Geri Dönüş Yok: Politikada Neyin Yanlış Olduğuna Dair Gerçekler ve Amerika’yı Nasıl İleriye Taşıyabiliriz?” adlı kitabında, sülün avı için eğittiği 14 aylık tel tüylü bir pointer olan Cricket adındaki köpeğini nasıl öldürdüğünü detaylandırıyor. Cricket’ı, sülünleri kovaladığı için öldürdüğünü belirten Noem, köpeği için “O hayvandan nefret ederdim” ifadesini kullanması dikkat çekici. Ayrıca, ‘kokuşmuş bir keçiyi’ de aynı şekilde öldürdüğünü kitabında paylaşıyor.