Çalışmanın Bulguları
Araştırmacılar, kimliklerini kadından erkeğe değiştirmek için cinsiyetler arası hormon alan 68 transseksüel erkeği analiz etti ve yüzde 95’inde pelvik taban disfonksiyonu geliştiğini tespit etti. Yaş ortalaması 28 olan ve 18 yaşında kadar genç olan katılımcılarda, tıp doktorlarının menopozdan sonra bir kadında görmeyi bekleyeceği mesane ve bağırsak semptomları vardı.
Katılımcıların Yaşadığı Sorunlar
Katılımcıların yaklaşık yüzde 87’si idrar kaçırma, sık tuvalete gitme ve yatak ıslatma gibi üriner semptomlar yaşarken, yüzde 74’ü kabızlık ya da dışkıyı tutamama gibi bağırsak sorunları yaşadı. Yaklaşık yüzde 53’ü ise cinsel işlev bozukluğu yaşamaktadır.
Orgazm Bozukluğu ve Cinsel İşlev
Neredeyse yarısı “orgazm bozukluğu” yaşarken, dörtte biri cinsel ilişki sırasında ağrıdan muzdaripti. Diğer trans erkekler gece de dahil olmak üzere sık idrara çıkma, yanma hissi, tereddüt, aciliyet ve idrara çıkma zorluğu yaşarken, diğerleri dışkılama sorunları yaşıyordu.
Pelvik Sağlık ve Toplumsal Stigma
Pelvik sağlık fizyoterapisti Elaine Miller, bu konuda yapılan araştırmaların yetersiz olduğunu ve trans erkeklerdeki inkontinans sorununun cinsiyet kliniklerinde doğru şekilde ele alınması gerektiğini belirtti. Altını ıslatmanın sosyal bir stigma yarattığını ve bu durumun insanların hayatlarını olumsuz etkilediğini vurguladı.
Uzun Vadeli Etkiler ve Araştırma İhtiyacı
Brezilya’daki Pernambuco Federal Üniversitesi’nden yapılan çalışmada, testosteronun pelvik taban disfonksiyonu üzerindeki etkileri hakkında daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğu ve hormon tedavisinin uzun vadeli etkilerinin henüz tam olarak bilinmediği vurgulandı.