Suriye’de HTŞ Militanlarının Halep’e Saldırısı
Suriye yetkilileri, Hayat Tahrir el-Şam (HTŞ) militanlarının üçüncü günde Halep merkezine ulaştığını duyurdu. Bu durum, havaalanlarının ve şehre giden yolların kapatılmasına neden oldu. Birçok farklı gruptan oluşan taarruzda, İslamcı silahlı grup HTŞ liderliğinde, Suriye hükümeti kontrolündeki kasabalara beklenmedik bir saldırı gerçekleştirdi. Militanlar, 10 yıl aradan sonra ilk kez Halep merkezine girmeyi başardı.
Esad rejiminin önemli müttefiklerinden biri olan Rusya, Şam’a isyancıları püskürtmek için ek askeri destek sağlayacağı sözünü verdi. Rus uçakları, HTŞ liderliğindeki taarruz sırasında militan hedeflerini vurdu. Hava saldırıları sonucunda militanların kayıplar verdiği bildirildi. Reuters’a konuşan iki askeri kaynağın belirttiğine göre, yeni askeri teçhizatın 72 saat içerisinde bölgeye ulaşması bekleniyor. Suriye ordusu ise isyancıların girdiği ana bölgelerden “güvenli çekilme” talimatı aldı.
Operasyon Odası’ndan Taarruz
Muhaliflerin saldırısı Çarşamba günü başlamıştı ve Cuma gecesi itibarıyla saldırıyı yöneten HTŞ’ye bağlı “operasyon odası”, Halep’in çeşitli mahallelerinde ilerlediklerini bildirdi. Suriye’de aktif olarak savaşan militanlar, 2016’da şehirden çekildiklerinden bu yana Halep’in içine ilk kez adım atmış oldu. O yıl, Esad rejimi, Rusya, İran ve bölgesel Şii milislerin desteğiyle aylarca süren kuşatma ve bombardımanın ardından şehri geri almayı başarmıştı.
Saldırılar sırasında, geçtiğimiz Perşembe günü bir İran Devrim Muhafızı üst düzey yetkilisinin öldürüldüğü belirtiliyor. HTŞ’nin komutası altında savaşan Jaish al-Izza militan grubunun üst düzey komutanı Mustafa Abdul Cebir, bu haftaki hızlı ilerleyişlerini, geniş Halep vilayetinde İran destekli güçlerin eksik olmasına bağladı. Komutan, Gazze savaşı nedeniyle İran’ın bölgedeki müttefiklerinin İsrail’den ciddi darbeler aldığını ifade etti. Militanlar, bu taarruzun Rusya ve Suriye hava kuvvetlerinin İdlib’deki sivillere yönelik artan saldırılarına bir yanıt olarak verildiğini belirtti.
Türk istihbaratıyla temas halinde olan muhalif kaynaklar, Türkiye’nin bu saldırıya yeşil ışık yaktığını iddia etti. Ancak Türk Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, Türkiye’nin bölgedeki istikrarı bozmak istemediğini belirterek son saldırıların gerilimi azaltma anlaşmalarını baltaladığını vurguladı. Bu saldırı, Mart 2020’de Rusya ve Türkiye arasında imzalanan çatışmayı azaltma anlaşmasından bu yana gerçekleşen en büyük saldırı olarak kaydediliyor.
Sivil Zayiat Artıyor
Cuma günü, Suriye devlet televizyonu, isyancıların Halep’e ulaştığını reddetti ve Rusya’nın Suriye ordusuna hava desteği sağladığını duyurdu. Suriye askeri kaynakları, saldırıya karşılık verdiklerini ve Halep ile İdlib kırsalında isyancılara ağır kayıplar verdirdiklerini öne sürdü. Birleşmiş Milletler Suriye Krizi Bölgesel İnsani Yardım Koordinatör Yardımcısı David Carden, “Kuzeybatı Suriye’de gelişen durumdan derin endişe duyuyoruz” dedi. “Son üç gündeki amansız saldırılar, aralarında sekiz yaşındaki çocukların da bulunduğu en az 27 sivilin hayatını kaybetmesine neden oldu.”
Suriye devlet haber ajansı SANA, Halep’teki üniversite yurtlarını hedef alan isyancı bombardımanında ikisi öğrenci olmak üzere dört sivilin öldüğünü bildirdi. Ancak bu ölümlerin, BM yetkilisinin açıkladığı 27 kişi arasında yer alıp almadığı netlik kazanmadı. Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, isyancı saldırıyı Suriye’nin egemenliğine bir ihlal olarak değerlendirdi. “Bölgeye düzen getirilmesi ve anayasal düzenin bir an önce yeniden sağlanmasından yanayız,” dedi.