Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic’in Açıklamaları
Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, BM Genel Kurulu’nun “Uluslararası 1995 Srebrenitsa Soykırımı’nı Anma ve Düşünme Günü” ilan edilmesini talep eden karar tasarısını değerlendirdi. Oylamada 68 ülkenin çekimser kaldığını belirten Vucic, dünya ülkelerinin üçte ikisinin Sırbistan’ın yanında yer aldığını savundu.
Sırp Cumhuriyeti Başkanı Milorad Dodik’in Değerlendirmesi
Sırp Cumhuriyeti Başkanı Milorad Dodik, BM Genel Kurulu’nda kabul edilen tasarının başarısız olduğunu belirtti. Dodik, “Oylamada tasarıya 84 ülkenin destek verdiğini gördük. Bu salt çoğunluk bile değildir” dedi. Dodik, Sırp Cumhuriyeti entitesi hükümetinin barışçıl bir şekilde Bosna Hersek’ten ayrılmayı gündemine aldığını açıkladı.
Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Elmedin Konakovic’in Açıklamaları
Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Elmedin Konakovic, oylama sonrası 19 ülkeye protesto notası gönderileceğini duyurdu. Konakovic, “Savaş suçluların yanında yer aldıklarını ve uluslararası mahkeme kararlarına saygı göstermediklerini düşünüyoruz” dedi. Konakovic, Sırbistan haricinde bölgedeki ülkelerin doğru tarafta yer aldığını vurgulayarak, cesaret gösteren ülkeleri takdir etti.
Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Üyesi Zeljko Komsic’in Değerlendirmesi
Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Üyesi Zeljko Komsic, kabul edilen tasarının uzun yıllara dayanan sürece nokta koyduğunu belirtti. Komsic, “Hukuki ve siyasi mutabakatın dışında kalan görüşler genel olarak önem ifade etmez” dedi. Ayrıca, Bosna Hersek’in güçlü olmasının soykırımın bir daha yaşanmaması için önemli olduğunu vurguladı.