BM Güvenlik Konseyi Oturumu
Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Ekvator ve Fransa’nın talebi üzerine, Rusya’nın Ukrayna’daki sivillere ve sivil altyapılara yönelik saldırılarını ele almak üzere bir oturum gerçekleştirdi. Bu oturumda, üye ülkelere bilgi veren BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Joyce Msuya, Ukrayna’daki durumun giderek kötüleştiğine dikkat çekti.
11 BİN 700 SİVİLİN KAYBI
Msuya, Ukrayna’daki ölü sayısının hızla arttığını ve bu durumun insanların yaşadığı acıyı “dayanılmaz boyutlara” taşıdığını vurgulayarak, şu ana kadar 11 bin 700 sivilin hayatını kaybettiğini, 24 bin 600 sivilin ise yaralandığını bildirdi. Ayrıca, Ukrayna’da şu an itibarıyla 10 milyon kişinin zorla yerinden edildiğini belirtti. Msuya, 26 Ağustos’tan bu yana Ukrayna genelinde geniş kapsamlı askeri saldırıların devam ettiğini ve Ukrayna-Rusya sınırında çatışmaların yeni alanlara yayıldığını ifade etti. Bu durumun derin bir endişe kaynağı olduğunu dile getiren Msuya, Ukrayna’nın Kursk bölgesindeki askeri operasyonlar sonucunda 130 bin kişinin yerinden edildiğini söyledi.
Sivillere ve sivil altyapılara yönelik saldırılar hakkında da bilgi veren Msuya, “Tüm taraflar, sivilleri ve sivil varlıkları uluslararası insancıl hukuk çerçevesinde korumakla yükümlüdür.” şeklinde konuştu.
14,6 MİLYON KİŞİ YARDIM BEKLİYOR
Msuya, askeri faaliyetlerdeki artışın insani yardım operasyonlarını zorlaştırdığını ve yardım çalışanlarının güvenliğini tehdit ettiğini belirtti. Bu yıl Ukrayna için duyurulan insani yardım fonuna 1,4 milyar dolar katkı sağlandığını aktaran Msuya, bu miktarın yetersiz kaldığını ve Ukrayna genelinde 14,6 milyon kişinin yardıma muhtaç durumda olduğunu ifade etti. Ayrıca, 79. BM Genel Kurul oturumuna hazırlanan üye ülke liderlerine, Ukrayna’daki savaşı sona erdirmek için tüm fırsatları değerlendirmeleri çağrısında bulundu.