Lavrov, Doğu Asya Zirvesi’nde Önemli Açıklamalarda Bulundu
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Laos’un başkenti Viyentiyan’da gerçekleştirilen 19. Doğu Asya Zirvesi’ne katıldı. Zirve sonrasında düzenlenen basın toplantısında, gündemdeki kritik konulara dair değerlendirmelerde bulundu.
Zirvede sonuç bildirisinin kabul edilmemesi üzerine açıklama yapan Lavrov, “ABD, Japonya, Güney Kore, Avustralya ve Yeni Zelanda’nın bu bildiriyi siyasi bir anlam yüklemeye çalıştığını ve jeopolitik çatışma senaryolarıyla doldurmaya gayret ettiğini” ifade etti.
ABD, BÖLGEYİ PARÇALIYOR
Lavrov, Batılı ülkelerin Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) gibi uluslararası yapıları Rusya ve Çin’e karşı kullanmaya çalıştığını, bu çerçevede ekonomi ve güvenlik alanlarındaki dengeleri bozma çabasında olduklarını vurguladı. Şunları kaydetti:
- “ABD ve müttefikleri, Asya-Pasifik bölgesini NATO’nun ilgi alanı haline getirmeye çalışıyor. Bu bağlamda, ABD kontrolünde birçok kapalı askeri ve siyasi birliklerin oluşturulması söz konusu.”
- “Tüm bu gelişmeler, bölgedeki ortak çalışmaları engellerken, aynı zamanda bu bölgenin parçalanmasına yol açıyor. Batılı ülkelerin sergilediği yaklaşım, bölgenin askerileşme riskini artırmakta ve istikrar için ciddi sorunları beraberinde getirmektedir.”
Lavrov, ASEAN’ın barışın korunması ve eşit işbirliğinin sağlanması yönündeki girişimlerini desteklediklerini belirtti.
JAPONYA’YA DA DEĞİNDİ
Japonya’nın yeniden askerileşme yönündeki adımlarının endişe verici olduğunu dile getiren Lavrov, “Japonya yönetimi, 2. Dünya Savaşı’nın derslerini göz ardı ederek savunma harcamalarını artırmayı ve önleyici saldırı doktrinini yenilemeyi amaçlayan bir politika izlemekte. Bu durum, modern dünya düzeninin daha da parçalanmasına neden olabilir.” ifadelerini kullandı.
Lavrov, ABD’nin Japonya’yı yönlendirdiğini belirterek, “Japonya, ABD ve NATO ülkelerinin katılımıyla düzenlenen askeri tatbikatlarda aktif rol alıyor. Ayrıca, Japonya’nın ABD’nin küresel füze savunma sistemi oluşturma planına dahil olması, Japon topraklarında orta ve kısa menzilli karadan füzelerin konuşlandırılması ihtimalini artırıyor. Genel anlamda, Japonya askeri potansiyelini güçlendirme çabası içinde.” diye konuştu.
Son olarak, İsrail’in İran’a yönelik saldırı tehdidi ve İran’ın nükleer anlaşmadan çıkma olasılığına da değinen Lavrov, “Eğer İran’a yönelik barışçıl nükleer tesislere saldırı düzenleme planı veya tehdidi gerçekleşirse, bu durum uluslararası alanda çok ciddi bir provokasyon olarak değerlendirilecektir.” dedi.