Pelosi’den Paul Keating’e Sert Yanıt: Tayvan’ın Egemenliği Üzerine Tartışma

featured

Pelosi’den Keating’e Sert Yanıt

ABC’nin haberine göre, Nancy Pelosi, Avustralya’da bir televizyon kanalına verdiği özel röportajda, Tayvan’ın demokrasiyle yönetilen Tayvan halkına ait olduğunu vurguladı. Tayvan konusundaki görüşleri nedeniyle Avustralyalı eski Başbakan Paul Keating’in sözlerini “aptalca bir açıklama” ve “saçmalık” olarak nitelendirdi. Pelosi, bu tür ifadelerin Asya-Pasifik bölgesinin güvenliği açısından son derece uygunsuz olduğunu ifade ederek, “Çin’le, böyle bir şey söyleyebilecek kadar ne gibi bir bağlantısı var bilmiyorum” şeklinde konuştu.

Pelosi, Keating’in Tayvan Boğazı’ndan geçen serbest nakliye güzergahının korunmasının önemini anlayamadığını belirtti ve bu yorumların bölgenin çıkarlarına ters düştüğünü söyledi. Keating ise Pelosi’nin 2022 yılında Tayvan’a yaptığı “düşüncesiz” ziyareti hatırlatarak, bu durumun ABD ile Çin’in İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra ilk kez askeri çatışmanın eşiğine gelmesine yol açtığını ifade etti. Kendisinin ABD ve Tayvan’ın değil, Avustralya’nın ulusal çıkarlarını temsil ettiğini vurgulayan Keating, “Pelosi’nin belli ki Tayvan’ın iki taraf arasında çatışma ya da şiddete gerek kalmadan, zamanla sosyal ve siyasi açıdan çözüleceğini söylediğimden haberi yok” diye ekledi.

Keating, Avustralya’da gece yayımlanan bir programa verdiği özel röportajda, “Tüm bunların, Çin’in Tayvan üzerinde hak iddia etmesi ve Tayvanlıların Çin mülkünde oturmasına rağmen Amerikalıların, Tayvanlıları koruyacaklarını söylemesi yüzünden olduğunu” belirtti. Pelosi’nin Tayvan ziyareti, ABD ile Çin arasındaki gerilimi daha da artırmıştı. Tayvan’ı Çin topraklarının ayrılmaz bir parçası olarak gören Pekin yönetimi, ABD’den bu denli üst düzey bir siyasi figürün ihtilaflı adayı ziyaret etmesinin egemenlik haklarını ihlal edeceğini savunarak, ziyaretin gerçekleşmesi halinde “askeri karşılık dahil” kararlı yanıt verecekleri ve Washington’ın olası sonuçlara katlanacağı uyarısında bulunmuştu.

Pelosi, Çin’in tüm uyarılarına rağmen 2-3 Ağustos 2022 tarihlerinde adayı ziyaret etmiş, Pekin sözcüleri bu ziyareti “provokasyon” olarak nitelendirerek sert bir tepki göstermişti. Ziyaretin ardından, Çin yönetimi Pelosi ve ailesine yaptırım kararı alırken, ABD yönetimiyle bazı ikili diyalog ve işbirliği mekanizmalarını askıya almıştı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin