1. Haberler
  2. Dünyadan
  3. Muhammed Yunus’tan Bangladeş’teki Azınlıklara Destek Çağrısı

Muhammed Yunus’tan Bangladeş’teki Azınlıklara Destek Çağrısı

featured

Bangladeş’teki Geçici Hükümet ve Muhammed Yunus’un Açıklamaları

Bangladeş’te geçici hükümete başdanışman olarak atanan Nobel ödüllü Muhammed Yunus, başkent Dakka’daki ünlü Hindu tapınağı Dhakeshwari‘ye gerçekleştirdiği ziyarette basına önemli açıklamalarda bulundu. Yunus, ülkedeki azınlıklara yönelik artan saldırılara karşı halkı birlik olmaya çağırarak, Bangladeş’teki tüm toplulukların haklarının güvence altına alınması gerektiğini vurguladı.

Yunus, bu bağlamda, “Demokratik arzumuz Müslüman, Hindu veya Budist olarak değil, insan olarak haklarımızı güvence altına almaktır. Bangladeş’i tek bir aile olduğumuz bir yer haline getirmek istiyoruz.” şeklinde duygularını dile getirdi. Ayrıca, Bangladeş’teki sorunların temelinde kurumlardaki çürümüşlüğün yattığını belirterek, bu durumun mutlaka düzeltilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Yunus, 10 Ağustos’ta, ülkede azınlıklara karşı gerçekleştirilen saldırıları “son derece çirkin” olarak nitelendirerek, bu tür eylemleri kınamıştı. Bu açıklamalar, toplumda büyük bir yankı uyandırdı ve halk arasında birlik çağrısı yaptı.

NE OLMUŞTU?

  • Bangladeş’te 1971’deki Bağımsızlık Savaşı’na katılanların çocuklarına kamu kurumlarında kontenjan ayrılması kararı, temmuz ortasında öğrenci protestolarının patlak vermesine neden oldu.
  • Yüksek Mahkeme, temmuz sonunda kontenjan kotası oranlarını düşürerek, gösterilere son verildiğini duyurdu.
  • Protestolar sırasında yaşanan şiddet olaylarından Cemaat-i İslami Partisi ve öğrenci kanadı sorumlu tutuldu ve bu grupların yasaklanmasıyla birlikte, protestocular adalet talebiyle yeniden sokaklara döküldü.
  • Gösteriler sırasında, yüzlerce kişi hayatını kaybetti ve binlerce kişi gözaltına alındı.
  • Şiddet olaylarının artması üzerine Başbakan Şeyh Hasina, resmi konutundan ayrılarak askeri helikopterle Hindistan’a gitmek zorunda kaldı; bu sırada göstericiler, Başbakan’ın resmi konutunu bastı.
  • Siyasi parti temsilcileriyle görüşen Bangladeş Ordu Komutanı General Waker-Uz-Zaman, Hasina’nın istifa ettiğini ve geçici hükümetin kurulacağını açıkladı.
  • Yunus, 8 Ağustos’ta geçici hükümetin başkanı olarak yemin ederek görevine başlamıştı.
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin