Kuzey Kore’nin Diplomasi Stratejileri ve Gelecek Vizyonu

featured

Kuzey Kore’nin Diplomasisi ve Gelecek Stratejileri

Kuzey Kore'nin Diplomasisi ve Gelecek Stratejileri

Kuzey Kore, Donald Trump‘ın yeniden ABD başkanı olması durumunda, nükleer müzakereleri tekrar başlatmak istediğini ve bu amaçla yeni bir strateji geliştirmeye çalıştığını ortaya koyuyor. Reuters’ın haberine göre, geçtiğimiz ay Küba’dan Güney Kore’ye sığınan üst düzey Kuzey Koreli diplomat Ri Il Gyu, bu konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Ri, 2016’dan bu yana kaçan en üst düzey Kuzey Koreli diplomat olarak dikkat çekiyor.

Ri, uluslararası medyaya verdiği ilk röportajında, Kuzey Kore’nin bu yıl ve sonrasında Rusya, ABD ve Japonya‘yı dış politika öncelikleri olarak belirlediğini ifade etti. Pyongyang’ın Rusya ile ilişkilerini güçlendirmeye yönelik adımlar attığını belirten Ri, Trump’ın yeniden seçilmesi durumunda nükleer müzakereleri tekrar başlatma isteğini vurguladı. Diplomatik müzakereler için bir strateji oluşturan Kuzey Kore, silah programlarına yönelik yaptırımların kaldırılması, terör sponsoru devlet olarak tanımlanmasının sona erdirilmesi ve ekonomik yardım elde edilmesi hedeflerini önceliklendirdi.

‘Kim Jong Un’un Stratejik Yetersizliği’

Ri, 2019 yılında Vietnam’da gerçekleştirilen Kim Jong Un ve Trump arasındaki zirvenin yaptırımlar nedeniyle başarısız olmasının, Kim’in nükleer diplomasiyi “tecrübesiz ve beceriksiz” askeri komutanlara devretmesinden kaynaklandığını savundu. Ri, “Kim Jong Un, uluslararası ilişkiler ve diplomasi hakkında pek bilgi sahibi değil ve stratejik kararlar alma konusunda yetersiz” ifadesini kullandı. Bu sefer, dışişleri bakanlığının kesinlikle daha fazla yetki kazanacağını ve Trump’ın Kuzey Kore’yi dört yıl boyunca hiçbir şey vermeden elini kolunu bağlamasının bu kadar kolay olmayacağını belirtti.

Japonya Başbakanı Fumio Kishida, Kim ile görüşmek istediğini ifade etse de, 1970’ler ve 80’lerde Kuzey Kore tarafından kaçırılan Japon vatandaşları sorunu uzun süreli bir engel teşkil ediyor. Ri’nin açıklamalarına göre, Kim, bu meselede tavizler vererek ekonomik yardım almayı hedefliyor.

Ri, Cezayir’de bir Fransız okulunda eğitim aldı ve Küba’da devlet medyası muhabiri olan merhum babasıyla birlikte yaşadı. Çocukluk hayali olan Güney Kore’de bir yaşam kurma isteğini, rüşvet taleplerini reddettiği için bir meslektaşı tarafından zorbalığa maruz kalana kadar gerçekleştiremediğini dile getirdi. Boynundaki disk kayması için Meksika’da tedavi talebinin hemen reddedilmesi, rejime karşı birikmiş öfkesinin patlamasına neden olduğunu belirtti. COVID-19 kısıtlamaları, hem ülke içinde hem de yurtdışında görev yapanlar için zorlukları artırdı ve bu durum Kuzey Kore’nin 54 diplomatik misyonundan bir düzinesinin kapatılmasına sebep oldu.

Küba ve Güney Kore İlişkileri

Ri, Güney Kore ile Küba arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasını engellemek için her türlü önlemi aldığına ancak bu durumun, Güney Kore’nin geçen yıldan bu yana gerçekleştirdiği en olumlu gelişmelerden biri olduğunu ifade etti. “Tarihin gidişatının nasıl değiştiğinin ve uluslararası toplumun normal bir medeniyete doğru nasıl ilerlediğinin model bir örneğiydi” şeklinde konuştu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin