Kuzey Kore’nin Çöp Balonları Güney Kore’ye Zarar Veriyor
Güney Koreli milletvekili Yang Bu-nam, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Haziran ayının başından bu yana Kuzey Kore tarafından fırlatılan ‘çöp balonları’nın, başkent Seul’un en büyük iki havaalanındaki pistlerin kapatılmasına neden olduğunu ifade etti. 1 Haziran’dan bu yana, Kuzey Kore hava sahasına giren ve içerisinde tonlarca çöp poşeti taşıyan bu balonlar, Gimpo ve Incheon havaalanlarındaki onlarca uçağın iniş ve kalkışlarını olumsuz etkiledi. Havaalanları, 20 gün içinde yaklaşık 7 saat boyunca kapalı kalmak zorunda kaldı.
Kuzey Kore, Mayıs ayından bu yana çöp poşetleri taşıyan 5.500’den fazla balon ile Güney Kore’yi hedef alıyor. Kuzey Kore, bu balonları, Güney Koreli aktivistlerin benzer balonlar aracılığıyla Kuzey Kore sınırlarına gönderdiği propaganda broşürleri ve Güney Kore yapımı dizi ve şarkıları taşıyan USB’lere karşılık olarak fırlattığını duyurdu.
Kuzey Kore’den fırlatılan balonların içinde kullanılan bebek bezleri, yiyecek artıkları, ambalaj malzemeleri ve tozlu paçavralar yer alıyor. Bu balonlar, esen rüzgarın etkisiyle Güney Kore’ye ulaşıyor. Çoğu balon, Güney Koreli yetkililer tarafından durdurulsa da, gözden kaçan bazıları küçük yangınlara ve hava trafiğinde aksamalara neden olabiliyor.
Yang Bu-nam’ın ofisinin yayınladığı belgelere göre, 26 Haziran günü, dünyanın en meşgul beşinci havaalanı olan Incheon havaalanının üstünü kaplayan çöp balonları, pistlerin 2 saat 46 dakika boyunca kapalı kalmasına yol açtı. Geçen pazartesi günü ise kargo pistleri 90 dakika boyunca kilitlendi. Bu çöp balonları, uçakların iniş ve kalkış rotalarını da olumsuz etkiledi. Uçakların değişen rotaları, daha fazla yakıt tüketimine sebep oldu.
Güney Kore ordusu konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Askeri yetkililer, Kuzey Kore’den fırlatılan balonların, şişirildikleri andan itibaren ordunun takibinde olduğunu belirtti. Ancak güvenlik sebepleri nedeniyle, gelen balonların Kuzey Kore sınırları içerisinde imha edilmediğini vurguladılar. Güney Kore ordusu, Kuzey Kore’nin “haddini aşması” durumunda “net askeri önlemler” alacaklarının altını çizerken, detay vermekten kaçındı.