Kolombiya Dışişleri Bakanı Luis Gilberto Murillo, başkent Bogota’da düzenlediği basın toplantısında FARC ile imzalanan barış anlaşmasını değerlendirdi. Murillo, eski FARC üyeleriyle 2016’da imzalanan barış anlaşmasına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
Murillo, “BM Güvenlik Konseyi’ne 15 yıllık bir çerçeve önererek, planın uygulanma süresinin uzatılmasını ciddi şekilde göz önünde bulundurmamız gerektiğini” belirtti. Cumhurbaşkanı Gustavo Petro’nun 11 Temmuz’da BM Güvenlik Konseyi’ne bu teklifi sunacağını ifade eden Murillo, olumlu bir cevap almayı umduklarını dile getirdi. Barış anlaşmasının uygulanmasında kaydedilen ilerlemelere rağmen, belirlenen süre içinde tam olarak uygulanmasının önünde yapısal engeller olduğunu vurgulayan Murillo, bu engellerin aşılması gerektiğini söyledi.
FARC ile imzalanan barış anlaşmasının uygulanması için hükümetin ciddi çaba gösterdiğini ve yasal adımlar attığını belirten Murillo, “Barış anlaşmasının tam olarak uygulanabilmesi için hükümet olarak kararlıyız. Cumhurbaşkanı Petro’nun anlaşmaya sıkı sıkıya bağlı olduğunu ve barış sürecinin hızlandırılması için yeni tedbirleri devreye alacağını ifade ettiğini” sözlerine ekledi.
Petro, Anlaşmaya Sıkı Sıkıya Bağlı
Murillo, “Cumhurbaşkanı Petro’nun anlaşmaya sıkı sıkıya bağlı olduğunu zaten ifade ettiğini ve toplu barış politikası çerçevesinde hareket ettiklerini” belirtti. Petro’nun BM Güvenlik Konseyi aracılığıyla uluslararası toplumdan destek talep edeceğini ve barış sürecinin hızlandırılması için yeni tedbirler alacağını söyleyen Murillo, bu konuda umutlu olduklarını dile getirdi.
Barış Anlaşması ve Geçmişte Yaşananlar
FARC ile 53 yıl süren çatışmaları sona erdiren barış anlaşmasını dönemin Kolombiya Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos ile FARC lideri Rodrigo Londono, 24 Kasım 2016 tarihinde başkent Bogota’daki tarihi Colon Tiyatrosu’nda imzalamıştı. Örgüt, 17 Mart 2017’de 140 silahını Birleşmiş Milletler Ateşkes İzleme ve Doğrulama Mekanizmasına teslim ederek, çatışma tarihinde ilk kez silah bırakmıştı.