Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, dondurulan Rus varlık ve rezervlerinden sağlanan gelirlerin Ukrayna’ya askeri destek amacıyla kullanılabilmesi gerektiğini belirtti. Borrell, Lüksemburg’da düzenlenen AB Dışişleri Bakanları Toplantısı öncesinde bakanların bu konuyu ele alacaklarını açıkladı.
Üye Ülkeler Arasında Uyum Sağlanması İçin Çaba Gösterilecek
Borrell, Rus varlık ve rezervlerinden elde edilen gelirlerin Ukrayna’ya yönlendirilmesi için herhangi bir üye ülkenin engel olmaması gerektiğini vurgulayarak, “Para, Ukrayna’ya askeri destek için kullanılmalıdır. Karara katılmayan ülkelerin de bu adıma destek vermesi önemlidir” dedi. Borrell, karara katılmayan ülkelerin de uygulamaya destek olmaları gerektiğini belirtti.
“Macaristan, karara katılmadığı için kararın uygulanmasına da katılmalarının gerekli olmadığını düşünüyoruz” şeklinde konuşan Borrell, AB’nin aldığı kararın uygulamaya konulacağını ve herhangi bir üye ülkenin bu süreci engellemesine izin vermeyeceğini ifade etti.
200 MİLYAR AVRO DONDURULDU AB ülkeleri, savaş nedeniyle Rusya Merkez Bankası’nın yaklaşık 200 milyar avrosunu dondurdu. Rus varlıklarını tutan finansal kurumların bu durumdan elde ettikleri gelirler hedefleniyor. Macaristan, Ukrayna’nın AB üyeliği ve askeri yardımlar konusunda farklı bir görüş benimsemektedir.