Japonya’dan Kritik Karar: Nagazaki Belediyesi’nden İsrail Büyükelçisi’ne Davet Yok
İsrail’in Gazze’de yürüttüğü soykırıma uluslararası toplumdan gelen tepkiler artarken, Japonya’nın Nagazaki şehrinin yönetimi dikkat çekici bir adım attı. Daha önce, muhtemel protestolar nedeniyle İsrail’in Japonya Büyükelçisi Gilad Cohen’i ABD’nin atom bombası saldırısında hayatını kaybedenlerin anıldığı geleneksel törene davet etmeme kararı almışlardı. Nagazaki Belediye Başkanı Shiro Suzuki, bu konudaki nihai kararlarını kamuoyuna açıkladı.
Haziran ayında, Nagazaki Belediyesi İsrail’in Japonya Büyükelçiliği’ne bir davet mektubu göndermek yerine “derhal ateşkes çağrısında bulunan” bir mektup yazdıklarını hatırlatan Suzuki, buna rağmen İsrail tarafından törenle ilgili herhangi bir güvenlik önlemi alındığını görmediklerini ifade etti. Bu sebeple Cohen’i geleneksel törene davet etmemeye karar verdiklerini belirten Suzuki, bu zor kararın “politik” bir motivasyondan değil, “törenin sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilmesi” amacından kaynaklandığını vurguladı.
Gilad Cohen’den Tepki: “Karar Üzücü”
Bu karara İsrail’in Japonya Büyükelçisi Gilad Cohen’den hemen tepki geldi. Sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, kararın “üzücü” olduğunu belirten Cohen, Nagasaki yönetiminin “dünyaya yanlış bir mesaj verdiğini” ifade etti. Cohen, İsrail’in yıllardır Nagasaki’de düzenlenen bu törene katıldığını hatırlatarak, ülkesinin kendini ve vatandaşlarını savunma hakkını kullandığını savundu.
Neden Bu Karar Alındı?
Nagazaki Belediyesi, geçtiğimiz haziran ayında, atom bombası saldırısında yaşamını yitirenlerin anıldığı 9 Ağustos tarihindeki geleneksel törene İsrail’in Japonya Büyükelçisi Gilad Cohen’i davet etmemeyi düşündüğünü açıklamıştı. Belediye Başkanı Shiro Suzuki, İsrail’e yönelik olası protestoların töreni olumsuz etkileyebileceğini belirterek, “Gazze’deki kritik insani durum ve uluslararası kamuoyunun tepkileri göz önüne alındığında, güvenli ve sorunsuz olması gereken tören sırasında beklenmedik olayların meydana gelme ihtimaline ilişkin endişelerimiz var” şeklinde konuşmuştu. Ayrıca, Nagazaki Belediyesi’nin, İsrail’in Japonya Büyükelçiliği’ne gönderdiği mektupta, geleneksel davet yerine “derhal ateşkes çağrısında bulunan” bir metin bulunduğunu kaydeden Suzuki, nihai kararı ise İsrail’in tutumuna göre vereceklerini ifade etmişti.
Atom Bombası Kurbanları İçin Anma Töreni
ABD’nin Japonya’ya yönelik gerçekleştirdiği ikinci atom bombası saldırısında hayatını kaybedenler, her yıl 9 Ağustos’ta Nagazaki Barış Parkı’nda düzenlenen geleneksel bir törenle anılmaktadır. Bu törene, yabancı ülke temsilcilerinin yanı sıra atom bombası saldırısında yaşamını yitirenlerin yakınları ve saldırıdan sağ kurtulanlar da katılmaktadır. Tören, atom bombasının patladığı an olan 11.02’de hayatını kaybedenler için düzenlenen saygı duruşuyla sona ermektedir.