İsveç, Göçmenlere Vatanlarına Dönmeleri İçin Büyük Maddi Destek Sunacak

featured

İsveç Hükümeti’nden Mültecilere Yeni Teşvik Paketi

İsveç hükümetinin, ülkesine dönmeyi kabul eden mültecilere 2026 yılından itibaren 350.000 kron (yaklaşık 1,15 milyon Türk Lirası) ödeme yapma planı, göç politikalarında önemli bir değişikliğe işaret ediyor. Euronews’in haberine göre, Göç Bakanı Johan Forssell, dün düzenlediği basın toplantısında, “Göç politikamızda bir paradigma değişiminin ortasındayız” şeklinde açıklamalarda bulundu.

İsveç Göçmenlik Dairesi’nin resmi web sitesinde yer alan bilgilere göre, mevcut düzenlemelere göre şu an İsveç’te yaşayan ve ülkelerine dönmeyi kabul eden bir yetişkin, 10.000 kron (32.921 Türk Lirası), bir çocuk ise 5.000 kron (16.450 Türk Lirası) hibe alabiliyor. Ayrıca, aile başına toplam 40.000 kron (131.606 Türk Lirası) üst sınır bulunuyor.

İktidarı dışarıdan destekleyen İsveç Demokratları partisinin parlamento üyesi Ludvig Aspling, “Bu hibe 1984’ten beri uygulanıyor fakat çoğu kişi bu durumdan haberdar değil. Dolayısıyla nispeten az sayıda insan başvuruda bulunuyor,” ifadelerini kullandı. Bakan Forssell, 2023 yılı içerisinde yalnızca bir kişinin 10.000 kronluk hibeyi kabul ettiğini belirtti. Aspling, iş bulamayan veya devlet yardımlarıyla geçimlerini sağlayan birkaç yüz bin göçmenin yeni hibeye “ilgi göstereceğini” vurguladı.

AVRUPA’DA BÜYÜYEN GÖÇMEN TARTIŞMASI

Diğer Avrupa ülkeleri de göçmenlerin geri dönmeleri için çeşitli teşvikler sunarak benzer uygulamalara yöneliyor. Örneğin:

  • Danimarka, kişi başına 15.000 dolardan (508.000 Türk Lirası) fazla ödeme yapıyor.
  • Norveç’te bu miktar yaklaşık 1.400 dolar (47.444 Türk Lirası) olarak belirlenmiş.
  • Fransa’da 2.800 dolar (94.888 Türk Lirası), Almanya’da ise 2.000 dolar (67.777 Türk Lirası) ödeniyor.

İsveç, 1970’lerden itibaren çeşitli ülkelere kalkınma yardımları sağlamış ve 1990’lardan itibaren büyük bir göçmen akınına uğramıştır. Ülkedeki göçmenlerin çoğunluğu, eski Yugoslavya, Suriye, Afganistan, Somali, İran ve Irak gibi çatışma bölgelerinden gelmektedir. Özellikle 2015 yılında, Avrupa’daki göçmen krizinin zirveye ulaştığı dönemde, İsveç 160.000 sığınmacıyı kabul etti. Bu rakam, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasında kişi başına en yüksek oran olarak kayıtlara geçti.

Göçmenler arasındaki yüksek işsizlik oranları ve bunun yanında İsveç’teki gelir dağılımındaki eşitsizlikler artış gösterdi. Bu durum, ülkenin sosyal güvenlik sisteminde de aksamalara yol açtı. 2015 göçmen krizi, dönüm noktası olarak kabul edilmekteyken, o dönemdeki Sosyal Demokrat hükümeti, “açık kapı politikalarını sürdüremeyeceklerini” açıklamıştı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin