Namibya, İsrail’e Silah Taşıyan Geminin Girişine İzin Vermedi
Güney Afrika’nın önemli ülkelerinden biri olan Namibya, İsrail’e silah taşıyan bir geminin kara sularına ve Walvis Bay Limanı’na girişine izin vermedi. Namibya merkezli New Era gazetesinde yayımlanan habere göre, Namibya Adalet Bakanı Yvonne Dausab, Namibya Liman İdaresi dahil olmak üzere ilgili kurumlara, “MV Kathrin” isimli geminin ülke kara sularına girmesine müsaade edilmemesi talimatını verdi.
Dausab, alınan kararla ilgili olarak basına yaptığı açıklamada, Namibya’nın Filistin konusundaki tutumunun net olduğunu vurguladı. Namibya Polis Kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen daha detaylı bir soruşturma sonucunda, geminin İsrail’e yönelik patlayıcı madde taşıdığı tespit edildi ve bu nedenle geminin Namibya sularına girmesi yasaklandı.
Dausab, Filistin’de şiddetin sona ermesi çağrısında bulunarak şunları söyledi: “Bir geminin İsrail’e silah taşıyabileceği yönündeki raporları aldıktan sonra ilgili kurumlara yazı yazarak, sadece Soykırım Sözleşmesi kapsamında değil, aynı zamanda Uluslararası Adalet Divanı’nın (UAD) yakın zamanda verdiği tavsiye görüşünde de belirtilen uluslararası yükümlülüklerimizi hatırlattım ve tavsiyelerde bulundum. Bu çerçevede, ilgili makamlardan MV Kathrin gemisinin Walvis Bay Limanı’na yanaşmasına izin vermemelerini talep ettim.”
Dausab, özellikle Afrika ülkeleri başta olmak üzere tüm devletlerin İsrail’e karşı net bir duruş sergilemesi gerektiğinin altını çizerken, Namibya’nın Filistin halkının işgalden uzak bir şekilde kendi kaderini tayin hakkını destekleme konusundaki kararlılığını da vurguladı. Ayrıca, kendilerine karşı devam eden soykırımı şiddetle kınadığını ifade etti.
İsrail’e silah taşıyan geminin nereden geldiğine dair ise henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Almanya’nın UAD’de “soykırım” suçlamasıyla yargılanan İsrail’e desteğini açıklamasının ardından, eski Namibya Cumhurbaşkanı Hage Geingob, 13 Ocak’ta yaptığı açıklamada, “Almanya ahlaki olarak Birleşmiş Milletler (BM) Soykırım Sözleşmesi’ne bağlılığını ifade edemez.” sözlerine yer vererek, Almanya’nın 1904-1908 yılları arasında yüz binlerce Namibyalıyı katlettiğini ve göçe zorladığını hatırlattı.