ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Bağcı’dan Değerlendirme
ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, İsrail-Lübnan gerilimini Cumhuriyet’e değerlendirdi. Bağcı, İsrail’in müdahale ihtimaline dikkat çekerek, “Bölgesel bir çatışmaya dönüşebilir. Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler ve Amerika müdahalede bulunmak istemiyor ancak Netanyahu hükümeti her an askeri harekatı geliştirme ihtimalini göz önünde bulunduruyor. Hizbullah’ın İsrail’e yönelik saldırıları bu durumu tetikliyor.” dedi.
ÖN HAZIRLIKLAR YAPILIYOR
Lübnan’ın hükümet olarak geçmişte Filistin Kurtuluş Örgütü ile ilişkilerine değinen Bağcı, “Lübnan, Filistin Kurtuluş Örgütü’ne ana merkez olması hatasını yaptı. Ayrıca Hizbullah’ın İran’ın etkisi altında olduğunu söylemek mümkün. Netanyahu, bu riski alacak gibi görünüyor ve henüz savaşa doğrudan sürüklenecek bir noktaya gelinmedi, ancak ön hazırlıklar yapılıyor.” şeklinde konuştu.
İSRAİL’İN LEHİNE HİZBULLAH’IN ALEYHİNE
Bağcı, olası bir İsrail-Hizbullah çatışmasında İran’ın da etkili olabileceğini belirtti. İran’daki seçimlerin ve siyasi belirsizliğin durumu etkileyebileceğini vurgulayan Bağcı, “İsrail’in lehine ve Hizbullah’ın aleyhine işleyen bir süreç yaşanıyor.” ifadelerini kullandı.
RUSYA’NIN İŞİNE GELİYOR GÖZLERİN LÜBNAN’A ÇEVRİLMESİ
Bağcı, üçüncü dünya savaşı iddialarına ilişkin, “Nükleer savaş riski henüz söz konusu değil. Hizbullah’a destek verebilecek bir ülke bulunmuyor. Rusya’nın Lübnan’a odaklanılmasının Rusya için avantajlı olduğunu belirtmek gerekiyor. NATO’nun müdahale etmeyeceğini düşünüyorum. Lübnan, üçüncü dünya savaşına yol açmaz.” yorumunda bulundu.