İran Dışişleri Bakanlığı’ndan Siyonist Rejime Tepki
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, yaptığı yazılı açıklamada, “Siyonist rejimin herhangi bir cahilce eylemi, bölgede istikrarsızlık, güvensizlik ve savaşın kapsamının genişlemesine yol açabilir” ifadesini kullandı. Kenani, İsrail’in dünya kamuoyunun dikkatini Filistin’de işlediği suçlardan başka yöne çekmek amacıyla sahte senaryolar geliştirdiğini vurguladı.
Kenani, “Siyonist rejimin Mecdel Şems bölgesinde yaşanan olay hakkında yorum yapacak ve hüküm verecek asgari ahlaki yetkisi yoktur. Bu rejimin diğer ülkelere yönelik iddiaları da dikkate alınmayacaktır” şeklinde konuştu. Ayrıca, İsrail’in bu tür eylemlerinin “öngörülemeyen sonuçlar ve tepkiler” doğurabileceğine dikkat çekerek, ABD’ye de bir çağrıda bulundu: “Bölgede yeni bir yangın başlatmadan önce Siyonist rejimi durdurma” çağrısı yaptı.
Olayın Detayları
Mecdel Şems beldesinde, İsrail’in işgali altında bulunan Golan Tepeleri’nde meydana gelen roket saldırısında, aralarında çocukların da bulunduğu toplam 12 kişi hayatını kaybetmiş, 17’si ağır olmak üzere 35 kişi yaralanmıştır. Bu trajik olay, bölgedeki tansiyonu bir kez daha artırmıştır.
Lübnan Hizbullahı, Mecdel Şems’teki saldırıyla ilgili kendilerinin bir bağlantısı olduğunu reddederek, “Olayla ilgili herhangi bir bağlantımız yoktur” açıklamasında bulundu. Öte yandan, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, saldırıya ilişkin yaptığı bir açıklamada, “İsrail, bu ölümcül saldırıyı bir kenara not etmeyecek. Hizbullah, şimdiye kadar ödemediği ağır bir bedel ödeyecek” ifadelerini kullanmıştır.
Füzenin Kaynağı Üzerine Tartışmalar
Ayrıca, Mecdel Şems’te yaşanan olayda, saldırı uyarı sirenlerinin çalmasından kısa bir süre sonra roketin isabet etmesi üzerine, füzenin İsrail ordusuna ait hava savunma sistemi olan Demir Kubbe‘den ateşlendiği iddiaları gündeme gelmiştir. İsim vermek istemeyen bir bölge sakini, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, saldırı sireninin hemen ardından patlamanın yaşandığını ve füzenin Demir Kubbe bataryalarının bulunduğu Cebel Şeyh bölgesinden geldiğini gözlemlediğini belirtmiştir.
Benzer şekilde, Doha merkezli el-Arabi televizyonunun muhabiri, bölge halkında füzenin, geldiği yön ve saldırı sireninin gecikmesi nedeniyle Demir Kubbe‘den ateşlendiği yönünde bir düşünce oluştuğunu aktarmıştır.