1. Haberler
  2. Dünyadan
  3. İngiltere’nin İsrail’e Yönelik Silah Satışı: Yeni Bir Dönem Mi?

İngiltere’nin İsrail’e Yönelik Silah Satışı: Yeni Bir Dönem Mi?

featured

İngiltere’nin İsrail’e Silah İhracat Lisansları

İngiltere Parlamentosu’nda yaptığı açıklama ile dikkat çeken Lammy, İngiltere’nin İsrail’e sağladığı silah ihracat lisanslarının bir kısmını askıya alacağını duyurdu. Bu karar, uluslararası insancıl hukukun ciddi şekilde ihlal edilmesi veya bu ihlallerin kolaylaştırılması riskine dair yapılan bir inceleme sonucunda alındığını belirtti.

350 Lisansın Yaklaşık 30’u Askıya Alınacak

Lammy, toplam 350 lisansın yaklaşık 30’unun askıya alınacağını ifade ederek, “Bu tür bir çatışma durumunda İngiltere’nin ihracat lisanslarını gözden geçirmesi, hükümetin yasal bir görevidir. Ancak bu, genel bir yasak ya da silah ambargosu değildir” şeklinde konuştu. Ayrıca, İsrail’in uluslararası insancıl hukuku ihlal edip etmediği konusunda hakemlik yapmadıklarını ve bu konuda bir değerlendirme yapamayacaklarını vurguladı. “Bu, ileriye dönük bir değerlendirmedir; masumiyet ya da suçluluk tespiti değildir. Yetkili mahkemeler tarafından gelecekte yapılacak herhangi bir tespite halel getirmez” diye ekledi.

Reaksiyonlar ve Tepkiler

İsrail’in Gazze’ye yönelik 7 Ekim 2023’ten bu yana süregelen saldırılarına ve savaş suçları işlediği uyarılarına rağmen, İngiltere’nin bu ülkeye silah satan şirketlere verdiği ihracat lisanslarını sonlandırmaması, hem kamuoyundan hem de uluslararası topluma ciddi bir tepki doğurdu. İngiltere’deki insan hakları örgütleri ve bağımsız kuruluşlar, Gazze’de uluslararası insancıl hukuku ihlal eden İsrail’e silah satışını durdurmadığı gerekçesiyle İngiltere’yi, “İsrail’in savaş suçlarına ortak olmakla” suçlamaktadır.

İngiltere İş ve Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre, 7 Ekim 2023’ten bu yana ülkeden İsrail’e silah, askeri teçhizat ve diğer kontrollü ürünlerin satışı için 100’den fazla ihracat lisansına onay verildi. Mayıs itibarıyla, “varış noktasının İsrail olduğu belirtilen” mevcut silah ve askeri teçhizat ihraç lisanslarının sayısı ise 345 olarak kaydedildi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin