Gürcistan’da Muhalefetin Son Kalesi Düştü: Yeni Cumhurbaşkanı Seçimiyle Değişen Dinamikler

featured

Gürcistan’da Yeni Cumhurbaşkanı: Mikheil Kavelashvili

Gürcistan Parlamentosu, Batı karşıtı söylemleriyle bilinen Mikheil Kavelashvili’yi Cumhurbaşkanı olarak seçti. Kavelashvili, Avrupa Birliği’ne üyelik sürecinin 2028’e kadar dondurulması kararını alan hükümetin tepkilerle karşılaştığı bir dönemde, Batı yanlısı mevcut başkan Salome Zurabişvili’den görevi devralacak. Zurabişvili, Avrupa Birliği yanlısı muhalefet protestocularının karşısında duran son savunma hattıydı. Onun Cumhurbaşkanlığı koltuğunu bırakması, muhalefetin hükümet üzerindeki en önemli yaptırım gücünü kaybetmesi anlamına geliyor.

Kavelashvili, özellikle Batı’ya yönelik eleştirileriyle tanınmaktadır. Seçilen Cumhurbaşkanı, yıl boyunca yaptığı konuşmalarda, Batılı istihbarat servislerinin Gürcistan’ı Rusya ile bir savaşa sürüklemek istediğini iddia etti. Seçim günü, parlamentonun önünde toplanan yüzlerce protestocu, Kavelashvili’nin eski futbolculuk kariyerine atıfta bulunarak bina önünde futbol oynamayı tercih etti.

225 OYUN 224’ÜNÜ ALDI

Kavelashvili, 225 kişilik seçici kuruldan 224 oy alarak Cumhurbaşkanı seçildi. Tüm muhalefet partileri, Ekim ayında yapılan ve hileli olduğu iddia edilen seçimler sonrasında parlamentoyu boykot etmişti. Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te yaşanan protestolar haftalarca sürdü ve sokakları neredeyse bir savaş alanına dönüştürdü.

Kavelashvili, hükümetin Batı’dan uzaklaşma politikasını destekleyen Halkın Gücü grubunun liderlerinden biri olarak öne çıkıyor. Ayrıca, “yabancı aktörler” yasasının yazarlarından biri olarak da tanınıyor; bu yasa, yabancı fon alan kuruluşları cezai yaptırımlarla hedef alacak düzenlemeleri içeriyor. Görev süresi sona eren Salome Zurabişvili, protestoların öncüsü olarak kalmaya devam edeceğini ve parlamento seçim sonuçlarını tanımadığını açıkladı.

Zurabişvili, Kavelashvili’nin seçimini “demokrasiyle alay” olarak nitelendirirken, muhalefetin onun meşru başkan olduğunu savunmaya devam edeceğini belirtti. Kavelashvili’nin 29 Aralık’ta göreve başlaması bekleniyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin