Gurbetçilerin Avrupa’ya Dönüşü: Takıların Kayıp Hikayesi

featured

Türklerin Altın Merakı ve Avrupa Gümrükleri

Türklerin Altın Merakı ve Avrupa Gümrükleri

Türklerin altın tutkusunu bilen Avrupa gümrükleri, yaz tatili dönüşlerinde “beklenenden fazla ciro” elde etti. Özellikle Bulgaristan’dan başlayarak, yanlarında sakladıkları altınları kaybetme riskiyle gelen Türkler, Alman gümrüklerinde de son kontrol aşamasında yakalandılar. Alman gümrükleri, Türklerin dönüş tarihlerinde fazla mesai yaparak, onlara ait birçok kiloyu bulan altın ve takılara el koydu. Sadece Ulm gümrüğünde, 239 altın takıya el konuldu. Havaalanları ve diğer gümrük kapılarında el konulan altın takı sayısının toplamda irili-ufaklı on bine yaklaştığı tahmin ediliyor.

KUYUMCU GİBİ DOLAŞIYORUZ

Uzman tahminlerine göre, sadece bu yaz “kuyumcu gibi dolaşan” Türklerin el konulan altınlarının miktarı 200 kiloya kadar ulaştı. Alman yasalarına göre, yolcu beraberinde getirilen eşyaların ya da takıların toplam değeri 430 Euro’yu aşıyorsa, bu durum gümrük denetiminden önce bildirilmelidir. Ayrıca, nakit para ile ilgili sınır ise 10 bin 200 Euro olarak belirlenmiştir. Ancak birçok Türk, bu bildirimi yapmak yerine yanlarında taşıdıkları altın takıları çeşitli yöntemlerle ülkeye sokmaya çalışıyorlar. Eğer önceden bildirim yapılırsa ceza alınmayacakken, gümrük memurları altınları bulduklarında hem altınlara el koymakta, hem de para cezası kesmekte ve “vergi kaçırmaktan” suç duyurusunda bulunmaktadırlar.

YUFKA ARASINA SIKIŞTIRMA

Türklerin altınlarını kaçırma yöntemlerinden biri oldukça yaratıcı oldu. Evinde yufka pişiren bir Türk kadın, Türkiye dönüşünde arasına iki değerli bileziği yerleştirdi. Münih’e indiğinde, gümrüğe tabi eşyası olmayanların geçiş yaptığı bölgeden geçmek isterken arandı. Sonuç olarak, iki adet değerli bilezik bulundu ve bu bileziklere el konulmasının yanı sıra, kadın hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

SANDVİÇ ARASINA PEYNİR GİBİ

60 yaşındaki bir Türk kadını, peynir ve domatesli bir sandviç hazırlarken, arasına değerli bir bileziğini gizlemek istedi. Ancak röntgen cihazıyla yapılan denetimde, sandviçin içindeki altın bilezik tespit edildi. Münih Gümrüğü, bu altın bileziğe de el koydu.

Gurbetçilerin Avrupa'ya Dönüşü: Takıların Kayıp Hikayesi

PELUŞ AYIYA ALTIN TAKMA

Düsseldorf’ta, peluş ayısına altın diken 43 yaşındaki bir Türk kadın, bu ayıyı oyuncak gibi gümrükten geçirirken yakalandı. Türkiye dönüşü 1100 Euro’luk bilezikleri ayının içinde gizleyen kadın, bu takıların ölen annesinden miras kaldığını iddia etti. Ancak önceden bildirimde bulunmadığı için bileziklerine el konuldu.

Gurbetçilerin Avrupa'ya Dönüşü: Takıların Kayıp Hikayesi

ÇORAP YA DA YASTIK İÇİNDE

Türkiye’den Hamburg’a dönen 67 yaşındaki bir Türk yolcunun bavulundaki çorapların içinde saklanmış 5 bin Euro değerindeki bileziklerine de el konuldu. Benzer bir durumda, kara yoluyla dönen bir Türk ailenin arabalarında kullandıkları yastığın içinden çıkan altınlar da tutanakla gümrüğe devredildi.

İÇ ÇAMAŞIRI, TURŞU BİDONU

Altınlarını önceden bildirse hiçbir sorun yaşamayacakları halde, korkarak gümrükte kaptırmamak için Türkler, bazen takılarını iç çamaşırları arasına, bazen de turşu bidonlarına gizlemeyi tercih ediyorlar. Ancak bu yöntemler, özel ayarlı cihazlarla tespit edilebiliyor. Sırbistan, değerli metaller için özel cihazlar kullanırken, diğer ülkeler de çeşitli yöntemlerle araç ve bavullarda gizli altınları bulmayı başarıyor.

Gurbetçilerin Avrupa'ya Dönüşü: Takıların Kayıp Hikayesi

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin