1. Haberler
  2. Dünyadan
  3. Genel Bakış Etkisi: Uzaydan Dünya’ya Farklı Bir Bakış Açısı

Genel Bakış Etkisi: Uzaydan Dünya’ya Farklı Bir Bakış Açısı

featured

Ron Garan ve Genel Bakış Etkisi

Ron Garan, Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) cesaretle giden ve birçoğumuzun anlayamayacağı olağanüstü deneyimlere tanıklık eden nadir kişilerden biridir. Garan ve diğer astronotlar, ISS’de geçirdikleri süre boyunca deneyimledikleri ve “genel bakış etkisi” olarak adlandırılan duygunun etkisiyle Dünya’ya dönüşlerinde hayata tamamen farklı bir bakış açısıyla geri döndüklerini anlatıyorlar.

Genel Bakış Etkisi Nedir?

Genel bakış etkisi terimi, astronotların uzay istasyonundan Dünya’ya baktıklarında yaşadıkları bilişsel değişimi tanımlar. Uzay yolcularının, King’s College London’a göre, “beklenmedik duygular altında, ezici bir güzellik algısı ve diğer insanlarla bir bütün gibi hissederek Dünya ile bağlarını geliştirmelerini” ifade eder. Araştırmacılar, genel bakış etkisini, astronotların kendi rollerinin ağırlığını fark ettiklerinde hissettikleri “beklenmedik ve ezici duyguları” tetikleyen bir tür “kendini başarmış birinin içinde bulunduğu bir huşu” haline benzetmektedir.

Emekli NASA Astronotu Ron Garan’ın Anlatımı

Emekli NASA Astronotu Ron Garan'ın Anlatımı

NASA’da kariyeri boyunca uzayda 178 gün geçiren ve toplamda 71 milyon milden fazla yol kat eden Ron Garan, bu deneyimin bir sonucu olarak Dünya’ya tamamen yeni bir bakış açısıyla döndüğünü aktarmaktadır. Garan, Dünya’ya bu pencereden bakmanın, insanlığın burada yaşadığı gerçekleri sorgulamasına ve yanlış şeylere odaklanmaktan çıkmasına neden olduğunu belirtmektedir. Garan’ın deyişiyle, “Gezegenimizin atmosferinin inanılmaz inceliğini görmek, kağıt inceliğindeki bu tabakanın her canlıyı hayatta tuttuğunu anlamak beni şaşırttı. Bu deneyim, insan yapımı sistemlerin gezegenimizin yaşam destek sistemlerine hakim olduğu gerçeğini açıkça gösteriyor.”

Diğer Uzay Yolcularının Deneyimleri

Diğer Uzay Yolcularının Deneyimleri

Apollo 11 astronotu Michael Collins, Dünya’nın ne kadar “kırılgan” ve “küçük” göründüğünü fark ettiğinde büyük bir hayret yaşadığını ifade ederken, Apollo 14’ten Edgar Mitchell ise bu deneyimin kendisine bir “farkındalık patlaması” yaşattığını belirtmiştir. Ünlü Star Trek oyuncusu William Shatner da katıldığı yörünge altı uzay uçuşunda benzer bir deneyim yaşamış ve bu durumu “ezici bir üzüntü” olarak tanımlamıştır.

Uzay Filozofu Frank White’ın Yorumu

Uzay filozofu olarak tanınan Frank White, “The Overview Effect: Space Exploration and Human Evolution” adlı kitabında bu fenomeni ele almaktadır. White, kitabında astronotlara benzer bir uyanış yaşamak isteyen insanlar için bazı tavsiyelerde bulunmuştur. White, NASA’nın ‘We Have a Podcast in 2019’ programında yaptığı konuşmada, insanların kendilerini bir organik sistem parçası olarak görmeleri gerektiğini vurgulayarak, “Her şey birbirine bağlıdır. Bu bağlantının dışında bir farkındalık da var. Astronotların deneyimleri, bu bağlantıyı gerçekten hissetmelerini sağlar.” açıklamasında bulunmuştur.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin