Fransa’da Yeni Koalisyon Hükümeti Süreci
Macron’un aşırı sağın Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerindeki başarısının ardından başlattığı erken genel seçimler, Fransız siyasetinde tarihi bir dönüm noktasına neden oldu. 577 milletvekilinin belirlendiği bu seçimler, ülkeyi daha önce karşılaşmadığı bir koalisyon hükümeti sürecine sürükledi. Ulusal Meclis, 30 Haziran ve 7 Temmuz’daki seçimlerin ardından siyasi grupların dağılımı açısından net bir tabloya kavuştu.
FRANSA TARİHİNİN EN PARÇALI MECLİSİ
Macron’un seçimleri “netlik” sağlamak yerine “karışıklığa” yol açtığı eleştirileri gündeme gelirken, 2022 genel seçimlerinin ardından 10 olan siyasi grup sayısı, yeni seçimlerle birlikte 11’e yükseldi. Bu artış, Cumhuriyetçiler (LR) partisindeki bölünmelerin etkisiyle gerçekleşti. Yeni Meclis’te Macron’un ittifakı dışında kalan tüm siyasi gruplar muhalefette yer almayı tercih etti. Yeni Halk Cephesi ittifakı, Macron’un kendi gruplarından bir başbakan atamaması durumunda muhalefette kalacakları taahhütünde bulundu.
- Boyun Eğmeyen Fransa (LFI): 72 milletvekili
- Sosyalistler ve bağlantılılar: 66 milletvekili
- Sosyal ve Çevreci grup: 38 milletvekili
- Cumhuriyetçi Demokrat Sol: 17 milletvekili
Bu dağılımla, Yeni Halk Cephesi ittifakının toplam milletvekili sayısı 193 oldu. Macron’un iktidar koalisyona ait milletvekilleri ise şöyle sıralandı: Cumhuriyet için Birlikte’den 99, Ufuklar ve Bağımsızlar’dan 31 ve Demokratlar (MODEM) 36 milletvekili. Aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) ve ortakları ise mecliste 142 milletvekiliyle üçüncü büyük grup oldu. RN’nin 126 milletvekili, LR’den ihraç edilen Eric Ciotti ve ekibinin oluşturduğu “Sağda” partisinden gelen 16 milletvekili ile birlikte kaydedildi. Ayrıca, Cumhuriyetçi Sağ grubu 47, yeni kurulan LIOT grubu ise 21 milletvekiline sahip oldu. Mecliste 8 milletvekili hiçbir siyasi gruba dahil olmadı.
SEÇİMİ MACRON KAYBETTİ, AŞIRI SAĞCILAR VE SOSYALİSTLER KAZANDI
Macron’un, aşırı sağın yükselişini engellemek amacıyla aldığı erken seçim kararı, sonuç olarak çok parçalı bir meclis tablosu oluşturdu. Yeni meclisin en büyük partisi, 126 milletvekiliyle aşırı sağcı RN oldu. RN, bir önceki seçimlerdeki 89 milletvekili sayısını 37 artırarak önemli bir başarı elde etti. Sosyalistler Partisi (PS) de 31 olan sandalye sayısını 66’ya çıkararak dikkat çekti. Çevrecilerin sandalye sayısı 23’ten 38’e yükselirken, Cumhuriyetçi Demokrat Sol grubun milletvekili sayısı 22’den 17’ye geriledi. LFI ise 75 olan sandalye sayısını neredeyse koruyarak 72 milletvekiliyle mecliste yer aldı.
Seçimin en büyük kaybedeni ise Macron’un Cumhuriyet için Birlikte partisiydi; bu parti, 172 olan sandalye sayısını 99’a düşürdü. Macron’un ittifakındaki Demokratların milletvekili sayısı 48’den 36’ya gerilerken, Ufuklar partisinin de 32’den 31’e düştüğü görüldü. Cumhuriyetçiler ise, Sağda ve Cumhuriyetçi Sağ adındaki yeni grupları altında önceki meclisteki 62 milletvekili sayısını korumayı başardı.
MECLİS BAŞKANI AYNI GÖREVE YENİDEN SEÇİLDİ
Macron ittifakının adayı ve eski Ulusal Meclis Başkanı Yael Braun-Pivet, meclis genel kurulunda gerçekleşen oylamada ancak 3. turda ve nispi çoğunlukla yeniden başkanlık koltuğuna oturdu. Meclis Başkanlığı için Braun-Pivet’in yanı sıra, solcu 4 partinin oluşturduğu Yeni Halk Cephesi ittifakının adayı Andre Chassaigne, Cumhuriyetçilerden Philippe Juvin, Merkezciler Partisi’nden Charles de Courson, aşırı sağcı RN’den Sebastien Chenu ve Demokrasi Hareketi (MoDem) ile Ufuklar partisinin adayı Naima Moutchou yarıştı. Braun-Pivet, ilk 2 turda salt çoğunluğu sağlayamayınca, nispi çoğunluğun yeterli olduğu 3. turda 220 oy alarak yeniden başkan seçildi.
BAŞKAN YARDIMCILIĞINDA AŞIRI SAĞCILARA YER VERİLMEDİ
Fransız Ulusal Meclisinde 6 başkan yardımcısının belirlendiği oylama sonucunda, 4 başkan yardımcısı ilk turda, kalan 2’si ise ikinci turda seçildi. Başkan yardımcılığına getirilen isimlerden 2’si solcu LFI’den, 1’i Macron’un Cumhuriyet için Birlikte partisinden, 1’i de Ufuklar partisinden seçildi. Cumhuriyetçi Sağ grubundan ise 2 kişi bu göreve getirildi. Önceki mecliste 2 aşırı sağcı RN milletvekili başkan yardımcılığı görevini yürütürken, yeni mecliste aşırı sağcıların bu pozisyonda yer bulamamış olması dikkat çekti.
LE PEN, RN’NİN GRUP BAŞKANVEKİLLİĞİNE SEÇİLDİ
Seçimlerde en fazla sandalye sayısını artıran aşırı sağcı RN’nin grup başkanvekilliğine, hareketin önde gelen ismi Marine Le Pen getirildi. Solcu LFI’nin Grup Başkanvekili Mathilde Panot, PS’nin Bori Vallaud, Çevrecilerin (EELV) Cyrielle Chatelain, Demokrat ve Cumhuriyetçi Sol grubun Andre Chassaigne, Cumhuriyet için Birlikte’nin Gabriel Attal, Demokratların Marc Fesneau, Ufuklar partisinin Laurent Marcangeli, Sağda grubunun Eric Ciotti, Cumhuriyetçi Sağ grubun Laurent Wauquiez ve LIOT grubunun Stephane Lenormand oldu.