Fransa’da erken yasama seçimlerine hazırlanırken, gözler aşırı sağın yükselişine çevrildi. Ulusal Meclis için yapılacak olan seçimlerde, Fransa halkı 30 Haziran-7 Temmuz tarihleri arasında sandık başına gidecek. Son kamuoyu araştırmaları, göçmen karşıtı aşırı sağcı parti Ulusal Birlik’in yeni parlamentoda birinci parti olacağı ve tek başına meclis çoğunluğuna sahip olabileceğini gösteriyor. Bu durum, Fransa’nın Avrupa Birliği’nden (AB) çıkması anlamına gelen Frexit’in gerçekleşme olasılığını gündeme getiriyor.
Frexit konusu hakkında görüş bildiren Yeditepe Üniversitesi Fransızca Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünden Dr. Cem Savaş, aşırı sağın birinci tur öncesinde Frexit’i açıkça savunmadığını belirtiyor. Ancak arka planda bu konunun gündemde olduğunu vurguluyor. Aşırı sağın oy aldığı kesimin AB’ye eleştiri getirdiğini ve Fransa’yı daha çok ön plana çıkardığını belirten Savaş, Frexit’in potansiyel etkileri hakkında da değerlendirmelerde bulunuyor.
Frexit’in gerçekleşmesi durumunda AB’nin Rusya ile ilişkileri, göçmenlik konusu gibi konuların öne çıkabileceğini ifade eden Savaş, ayrıca AB’nin iç mekanizmalarında değişikliklerin yaşanabileceğine dikkat çekiyor. Fransa’da aşırı sağ partinin oy potansiyelinin yüksek olmasına rağmen Frexit’i destekleyen kesimin daha az olduğu belirtiliyor.
Frexit’in olası etkileri konusunda konuşan Savaş, Türkiye dahil aday ülkelerin süreçlerinin etkilenebileceğini belirtiyor. Avrupa’nın değişen temel değerlerinin Türkiye’nin adaylık sürecini tıkayabileceğini vurguluyor. Ayrıca Balkan ülkeleri için de benzer durumların geçerli olabileceğini ifade ediyor.