Erdoğan: Türk-Yunan İlişkilerini Güçlendirmeye Kararlıyız

featured

Erdoğan: “Türk-Yunan İlişkilerini Güçlendirmeye Kararlıyız”

Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis‘in 13 Mayıs’ta Ankara’ya gerçekleştireceği ziyaret öncesinde Yunan Kathimerini gazetesine konuşan Erdoğan, “Açık ve cesur bir şekilde konuşarak sorunları çözme yolunda ilerleyebiliriz,” dedi. Cumhurbaşkanı, Türk-Yunan ilişkilerini tarihte benzeri görülmemiş bir düzeye çıkarma niyetini dile getirdi. Güney Kıbrıs ile İsrail arasındaki deniz yetki alanları anlaşmasında göz ardı edildiğini iddia ettiği Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki Kıbrıslı Türklerin çıkar ve haklarının ele alınmasının önemini vurguladı: “Amacımız mevcut sorunları çözmek ve dostluğumuzu tarihte eşi benzeri görülmemiş seviyelere çıkarmaktır.”

Enerji İşbirliğinin Önemi ve Türkiye’nin Rolü

Türkiye’nin Akdeniz’deki enerji projelerindeki kritik rolüne değinen Erdoğan, bölgedeki herhangi bir enerji girişiminin Türkiye’siz düşünülemeyeceğini ifade etti. Enerjinin çatışma değil, işbirliği alanı olduğunu vurgulayan Erdoğan, “Enerji kaynaklarının adil ve kapsayıcı dağılımını savunuyoruz ve egemenlik haklarımıza saygı bekliyoruz. Türkiye’nin yer almadığı bir enerji platformunun bölgede, özellikle de Doğu Akdeniz’de başarılı olmasının zor olduğunu herkes bilmelidir,” şeklinde konuştu.

Kıta sahanlığı ve adalar meselesine de değinen Erdoğan, çözümün uluslararası hukuka uygun şekilde ele alınması gerektiğini söyledi. Türkiye’nin bu konudaki tavrının net olduğunu belirten Erdoğan, “Burada çözüm belli, çözüm uluslararası hukuka uymak ve bunu sürdürülebilir kılmak. Biz kaçınmadığımız sürece birlikte aşamayacağımız hiçbir engel olmamalıdır. Gerekirse BM Şartı’nda yazılı çözümleri de göz ardı etmiyoruz,” dedi.

ABD Ziyareti Erteledi Erdoğan, ABD ziyaretinin, Amerika Birleşik Devletleri’nde yaklaşan seçimler ve Başkan Joe Biden’ın yoğunlaşan programı nedeniyle ertelendiğini belirtti. Türk lider, “Her iki taraf için de uygun bir dönemde ziyaretler gerçekleştirilir. Arkadaşlarımız muhataplarıyla görüşmeler yapıyor ve uygun bir tarih belirlenmesi için çaba gösteriliyor,” dedi. Erdoğan, Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerde ABD’nin arabulucu rol oynaması gerekip gerekmediği sorusuna, iki ülke arasındaki siyasi dengelerin korunmasının önemine vurgu yaparak yanıt verdi. Cumhurbaşkanı, “NATO ittifakının hukuki çerçevesine uygun, yapıcı diyalog için temel oluşturan yaklaşımların faydalı olacağını düşünüyoruz. Ayrıca, Yunanistan ile aracısız müzakereler yapıyoruz. Bu görüşmelerin sürdürülmesi ve geliştirilmesi, ilişkilerimizin daha olumlu gelişmesine katkı sağlayacak,” şeklinde konuştu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin