1. Haberler
  2. Dünyadan
  3. DSÖ: Çocukların Sağlığını Korumak İçin Tek Çözüm Ateşkes Olmalı!

DSÖ: Çocukların Sağlığını Korumak İçin Tek Çözüm Ateşkes Olmalı!

featured

DSÖ’nün Haftalık Basın Toplantısı Değerlendirmeleri

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Afrika’da yaşanan M çiçeği salgınına dair önemli bilgiler paylaştı. Ghebreyesus, “Bu yıl Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde 18 binden fazla M çiçeği virüsü vakası bildirildi ve bununla ilişkili olarak 629 kişi hayatını kaybetti. Özellikle virüsün yeni türü olan Klad 1 ile ilgili vaka sayısında son haftalarda hızlı bir artış gözlemleniyor. Ancak sevindirici bir durum olarak, son haftalarda can kaybı sayısında nispeten azalma yaşandı.” ifadelerini kullandı.

Ghebreyesus, M çiçeği vakalarının sadece Kongo ile sınırlı kalmadığını, aynı zamanda başka ülkelerde de vakalar görüldüğünü belirtti. Bu kapsamda;

  • Burundi’de 258 vaka,
  • Ruanda’da 4 vaka,
  • Uganda’da 4 vaka,
  • Kenya’da 2 vaka,
  • İsveç ve Tayland’da ise 1’er vaka rapor edilmiştir.

DSÖ’nün M çiçeği aşılarına erişimi artırmak ve bu aşıların dağıtımını hızlandırmak amacıyla çalıştığını vurgulayan Ghebreyesus, aşıların güvenli ve etkili olmasının büyük önem taşıdığını belirtti.

“1,2 MİLYONDAN FAZLA AŞI ULAŞTIRILDI”

Ghebreyesus, 1 Eylül’de DSÖ ve ortaklarının Gazze’de 10 yaş altındaki 640 binden fazla çocuğa ulaşmak için bir çocuk felci aşılama kampanyası başlatacağını ifade etti. “Bu kampanya, 4 hafta arayla düzenlenecek iki turda verilecek iki doz aşıyı içerecek. Gazze’ye 1,2 milyondan fazla doz çocuk felci aşısı ulaştırıldı ve yakında 400 bin doz daha gönderilecek.” şeklinde konuştu.

Ghebreyesus, Gazze’deki mevcut salgını kontrol altına almak ve çocuk felci hastalığının diğer ülkelere yayılmasını önlemek için her aşının en az yüzde 90 aşılanma oranına ulaşmayı hedeflediklerini belirtti. Ayrıca, aşılama ve toplumlardaki bilgilendirme çalışmaları için 2 bin 180’den fazla sağlık çalışanı ve yardım görevlisini eğittiklerini açıkladı.

Ghebreyesus, Filistin Sağlık Bakanlığı, BM Çocuklara Yardım Fonu, BM Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı ile diğer kuruluşlara bu kampanyadaki işbirlikleri için teşekkür etti. Tarafların, aşılamanın yapılacağı bölgelerde çatışmalara insani ara vereceğine dair taahhütlerini memnuniyetle karşıladıklarını belirten Ghebreyesus, “Gazze’de çocukların sağlığını korumanın tek yolu ateşkesin sağlanmasıdır.” dedi.

SUDAN’DA GÖRÜLEN HASTALIKLAR SAĞLIK SİSTEMİNİ ZORLUYOR

Sudan’daki iç savaşa da değinen Ghebreyesus, 500 gündür süren çatışmaların sağlık sistemini ciddi şekilde etkilediğini vurguladı. “Sudan’da kolera, dang humması, sıtma ve kızamık gibi hastalıkların salgınları ölümlere neden oluyor ve sağlık sistemine büyük baskı yapıyor. Özellikle Kuzey Darfur eyaletinin merkezi Faşir kenti ve çevresindeki durumdan ciddi endişe duyuyoruz.” ifadelerine yer verdi.

Ghebreyesus, Zamzam Kampı’nda kıtlık yaşandığına dair bilgiler aldıklarını da ekleyerek, DSÖ’nün çatışmanın başlamasından bu yana sağlık hizmetlerine yönelik 100’den fazla saldırıyı doğruladığını ifade etti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin