Çin’in Nükleer Enerjiyle Çalışan Denizaltısı Battı
ABD’li üst düzey bir savunma yetkilisinin Perşembe günü yaptığı açıklamaya göre, Çin’in en son teknolojiye sahip nükleer enerjiyle çalışan denizaltısı, bu yılın başlarında, henüz belirlenemeyen bir arıza nedeniyle battı. Yetkili, bu olayı potansiyel bir utanç kaynağı olarak değerlendiren Çin’in, denizaltının battığını kamouyundan gizleme çabasında bulunduğunu belirtti. Halihazırda 370’den fazla gemisiyle dünyanın en büyük donanmasına sahip olan Çin, askeri yeteneklerini sürekli olarak geliştirmeye devam ediyor. Şu an itibarıyla, yeni nesil nükleer denizaltıları filosuna dahil etme hazırlıkları yapılıyor.
İsmini açıklamayan bir ABD savunma yetkilisi, Çin’in yeni nesil nükleer güçle çalışan birinci sınıf saldırı denizaltısının, Mayıs ve Haziran ayları arasında askeri bir iskele yakınında battığını ifade etti. Aynı yetkili, Çin’in savunma sanayisini eleştirdi ve bu olayın, Çin’in askeri tedarik zincirinde ciddi eksiklikler olduğunu ortaya koyduğunu vurguladı.
Planet Labs şirketi, Haziran ayında, denizaltının battığı iddia edilen Wuchang limanından uydu görüntüleri paylaştı. Bu görüntülerde, denizaltı boyutunda su altında kalmış bir cismin etrafında toplanmış vinçli kurtarma gemileri dikkat çekti.
Çin Büyükelçiliği’nden Açıklama
Washington’daki Çin büyükelçiliği sözcüsü, konu hakkında bilgi veremeyeceklerini açıkladı. Çinli yetkili, “Bahsettiğiniz duruma aşina değiliz ve bu konuda paylaşabileceğimiz bir bilgi bulunmamaktadır” diye belirtti. İsimsiz ABD’li yetkili, denizaltının batma sebebi ve batma esnasında denizaltında bulunan nükleer envanter hakkında net bilgiye sahip olmadığını ifade etti. Ayrıca, Çin’in askeri tedarik zincirindeki sorunları gündeme getirdi.
Yetkili, “Eğitim standartları ve ekipman kalitesiyle ilgili bariz soruların yanı sıra, bu olay, Çin ordusunun uzun süredir yolsuzlukla mücadele eden savunma sanayisinin kalite kontrol standartları hakkında daha geniş bir sorgulama başlatıyor” dedi. Çin Halkının Kurtuluş Ordusu’nun bu olayı gizlemesinin şaşırtıcı olmadığını belirten yetkili, Çin’in bu durumu bir utanç kaynağı olarak değerlendiriyor olabileceğini vurguladı.
Daha Fazla Denizaltı Yolda
ABD Savunma Bakanlığı’nın, Çin ordusuna dair hazırladığı bir rapora göre, 2022 yılı itibarıyla Çin’in envanterinde altı adet nükleer enerjiyle çalışan balistik füze denizaltısı, altı adet nükleer enerjiyle çalışan saldırı denizaltısı ve 48 adet dizel motorla çalışan saldırı denizaltısı bulunmaktadır. ABD Savunma Bakanlığı, Çin’in denizaltı sayısının 2025 yılına kadar 65’e ve 2035 yılına kadar 80’e yükselebileceğini öngörüyor.
ABD ve Çin, askeri ilişkileri güçlendirmek ve özellikle Güney Çin Denizi gibi bölgesel gerginlik noktalarında yanlış anlamaların önlenmesini sağlamak amacıyla bu ayın başlarında, üst düzey komutanların katıldığı bir görüşme gerçekleştirdi.