COP29 Bakü’de Başladı: Her Ülke İçin 1 Trilyon Dolar Hedefi

featured

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER COP29 İKLİM ZİRVESİ BAKÜ’DE BAŞLADI

Birleşmiş Milletler’in (BM) COP29 iklim zirvesi, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de bugün itibarıyla kapılarını açtı. Bu yılki zirve, iklim değişikliği ile mücadelede kritik bir dönüm noktası olarak nitelendiriliyor. Ancak, zirveye katılım gösteren ülkelerin liderleri arasında ABD Başkanı Joe Biden ve Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Şi Cinping’in yer almadığı dikkat çekiyor.

Dünya genelindeki devletler, sel, kuraklık ve toprak kayması gibi iklim felaketleriyle sarsılan bir yılın ardından, finansman ve ticaret konularında zorlu müzakerelere hazırlanıyor. Bakü’de toplanan delegeler, COP29’un en önemli gündem maddesi olan, gelişmekte olan ülkeler için belirlenen 100 milyar dolarlık iklim finansmanı hedefinin, yıllık 1 trilyon dolara kadar çıkarılmasına yönelik bir anlaşmaya varmayı umuyor.

Ancak, bu 1 trilyon dolarlık finansman hedefi, Gazze ve Ukrayna’daki çatışmalar ile Donald Trump’ın yeniden Başkan seçilmesi durumunda Paris Anlaşması’ndan çıkma planları gibi büyük engellerle karşı karşıya. Birleşmiş Milletler İklim Şefi Simon Stiell, Bakü Stadyumu’nda düzenlediği basın toplantısında finansman hedefine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

“İklim finansmanının bir hayır işi olduğu fikrini bir kenara bırakalım.” diyen Stiell, sözlerine şöyle devam etti: “İddialı yeni bir iklim finansmanı hedefi, en büyük ve en zengin ülkeler de dahil olmak üzere her ülkenin kendi çıkarına tamamen uygun.”

ÖNEMLİ İSİMLER ZİRVEDEN EKSİK

Zirveye katılmayan önemli isimler arasında ABD Başkanı Joe Biden, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen bulunuyor. COP29 zirvesine başkanlık eden Azerbaycan Enerji Bakanı Muhtar Babayev, dünya genelindeki iklim sorunlarına dikkat çekerek, “Dünya felakete sürükleniyor ve bu zirve, iklim hedeflerimiz için bir karar anı olmalıdır.” ifadelerini kullandı. Babayev, “Azerbaycan köprüyü inşa edebilir, fakat hepinizin o köprüden acilen geçmesi gerekiyor.” şeklinde vurguladı.

Öte yandan, Çin, Brezilya, Hindistan ve Güney Afrika’dan oluşan BASIC grubunun temsilcisi olarak zirvede konuşan Çin, 2026’da yürürlüğe girecek olan Avrupa Birliği’nin karbon sınır vergileri gibi “kısıtlayıcı ticari önlemlerinin” COP29 zirvesinde ele alınmasını talep etti. Bu durum, iklim finansmanı ve ticaret konularında uluslararası işbirliği ihtiyacını bir kez daha gündeme getiriyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin