Budyne nad Ohrí’de Bronz Çağı Eserleri Keşfi

featured

Budyne nad Ohrí’deki Bronz Çağı Keşfi

Budyne nad Ohrí kasabasındaki bir alanı inceleyen arkeologlar, 3 bin 600 yıl öncesine ait bronz eserler buldular. Bu eserler arasında 8 balta ve mücevher parçaları yer alıyor. Başkent Prag’ın 40 km kuzeybatısında bulunan bu alan, metal dedektörü kullanan bir arkeolog tarafından bir yıl önce keşfedilmişti.

Arkeologlar, ardından gerçekleştirilen kazılarda Bronz Çağı’na ait 8 adet kolluk, 8 balta, iki iğne ve bir mızrak ucu ortaya çıkardılar. Independent Türkçe‘nin haberine göre, araştırmacılar bu eserlerin kasıtlı olarak yer altına gömülmüş bir koleksiyonun parçası olabileceğinden şüpheleniyorlar.

Bulunan nesnelerin neden oraya gizlendiği konusunda tam bir kesinlik olmasa da, araştırmacıların üç temel teorisi bulunuyor. Arkeolog Martin Trefny, “Birincisi, bu tür istiflerin tanrılara adak ya da hediye olarak sunulmuş olabileceği,” şeklinde belirtti. İkinci teori, definenin “köyde meydana gelen bir olay” nedeniyle gömülmüş olabileceği yönündedir. Dr. Trefny, “Üçüncü teoriyse, buranın bir üretici ya da tüccarın depo çukuru olabileceği,” diye ekliyor.

Araştırmacılar, geçen yıl boyunca ortaya çıkarılan eserleri analiz ettiler ve tarihlerinden eminler. Ancak, baltalardan birinin daha eski olduğuna dair şüpheleri var. Dr. Trefny, “Bu Erken Bronz Çağı’na ait. Yani genel olarak buluntuların yaşı yaklaşık 3 bin 500 yıl,” şeklinde açıklama yaptı.

M.Ö. 3300’den M.Ö. 1200’e kadar süren Bronz Çağı boyunca Avrupa’daki insanlar, taştan aletler yapmak yerine kalay ve bakırın eritilip karıştırılmasıyla elde edilen bronz alaşımını kullanmaya başladılar. Arkeolojik kanıtlar, M.Ö. 1200 civarında Bronz Çağı toplumlarının çoğunun muhtemelen çatışmalar nedeniyle çöktüğünü ve terk edildiğini göstermektedir. Bronz Çağı’nın sonlarına doğru, Avrupa, Asya ve Afrika’da yalnızca birkaç on yıl içinde tüm krallıklar, imparatorluklar, şehirler ve toplumlar çökmüştür.

Bronz Çağı’na ait benzer eserler başka bölgelerde de bulunmuş olsa da, Çek Cumhuriyeti’ndeki son buluntu “hala oldukça nadir” olarak nitelendiriliyor. Bilim insanları, bölgede keşfedilen bileziklerin, tıpkı günümüzdeki gibi ön kol süsü olarak kullanıldığını, iğnelerin ise muhtemelen giysileri tutturmak ya da kadınların saçlarını şekillendirmek için kullanıldığını belirtiyorlar. Dr. Trefny, “Baltalar alet ya da silah olarak kullanılmış olabilir. Silah işlevi, mızrak ucu için de geçerlidir,” dedi.

Araştırmacılar, eserlerin “milyonlarca kron” değerinde olabileceğini ifade etti. Bir milyon Çek kronu yaklaşık 42 bin 620 dolara denk geliyor. Çek arkeolog, “Bizim için tarihi ve bilimsel değer, mali değerden çok daha yüksek,” şeklinde konuştu. Bu keşfin, arkeologların Avrupa’daki Bronz Çağı dökümcülerinin işçiliğini daha iyi anlamalarına yardımcı olabileceği vurgulandı. Eserler “yakın gelecekte” Podripské Müzesi’nde sergilenecek.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin