Suriye’de Tarihi Bir Dönüm Noktası
Suriye’de 61 yıllık Baas rejimi devrildi ve Beşşar Esad ülkeyi terk etti. Bu gelişmeler, uluslararası arenada geniş yankı uyandırdı. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’ten dikkat çeken bir açıklama geldi. Guterres, terör örgütü HTŞ öncülüğündeki cihatçı grupların başkent Şam ve ülkenin birçok kentine hakim olması sonrası, “14 yıllık vahşi savaş ve diktatör rejimin sona ermesinin ardından, Suriye halkı istikrarlı ve barışçıl bir gelecek inşa etmek için tarihi bir fırsatla karşı karşıya” ifadelerini kullandı.
BM’den Bir Açıklama Daha
Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen, Katar’da düzenlenen Doha Forum 2024’te basın toplantısı gerçekleştirdi. Burada, Suriye’deki son durumu değerlendiren Pedersen, “Bugün Suriye tarihi için bir dönüm noktasıdır.” diyerek, “Bu millet, 14 yıl boyunca amansız acılara ve tarifsiz kayıplara katlandı. Bu karanlık dönem, derin yaralar bıraktı.” şeklinde konuştu.
“Barışçıl Bir Suriye”
Pedersen, yeni döneme ihtiyatla baktıklarını ve tüm Suriyeliler için barışçıl, uzlaşmacı ve kapsayıcı bir sürecin başladığını belirtti. “Yeni dönemin anlamı, yerinden edilenlerin kaybettikleri evlerine dönmesi ve birbirinden ayrılmak zorunda kalan ailelerin bir araya gelmesidir. Suriye halkının direnci, birleşik ve barışçıl bir Suriye için ileriye dönük bir yol sunmaktadır.” ifadelerini kullandı. Ayrıca birçok Suriyelinin, halkın ve devlet kurumlarının korunması çağrısı yaptığını vurguladı.
“Desteğe Hazırız”
BM Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen, Suriye’de diyalog, birlik ve uluslararası insancıl hukuka saygının önceliklendirilmesi gerektiğini belirtti. “Herkes için barış ve onuru güvence altına almak üzere kolektif bir çaba sarf edilmesi gerekmektedir. Suriye halkının kendisinin karar vereceği ve şekillendireceği istikrarlı ve kapsayıcı bir geleceğe doğru yolculuklarında onları desteklemeye hazır olduğumu ifade etmek isterim.” dedi.