Birleşmiş Milletler Raporu: 2030 Hedefi Açlıkla Mücadelede Ulaşılması Zor Bir Amaç

featured

Birleşmiş Milletler Gıda Güvenliği ve Beslenmenin Durumu Raporu

Birleşmiş Milletler, Gıda Güvenliği ve Beslenmenin Durumu raporunu yayımladı. Bu rapora göre, 2030 yılına kadar dünya genelinde açlığın sona erdirilmesi hedefi, giderek ulaşılması güç bir hedef haline geliyor. Rapor, 2019 yılında Birleşmiş Milletler’e önerilen dünya açlığını sona erdirme hedefinin, 2023 yılındaki gıda güvenliği durumu göz önüne alındığında çok daha kötü bir durumda olduğunu ortaya koyuyor. Son dört yıldır dünya genelinde açlık oranlarında olumlu bir değişiklik yaşanmadığı belirtiliyor. Rapor, açlığın artışının en önemli sebebinin, gün geçtikçe şiddetlenen bölgesel savaşlar olduğunu vurguluyor.

HER 11 KİŞİDEN 1’İ AÇ

Çarşamba günü yayımlanan yıllık rapora göre, savaşlar, iklim değişikliği ve ekonomik krizlerin etkisiyle 2023 yılında yaklaşık 733 milyon insan açlıkla karşı karşıya kaldı. Dünya genelinde her 11 kişiden biri açlık tehlikesiyle yüz yüze iken, Afrika’da bu oran her beş kişide birine çıkıyor. Rapora göre, eğer dünyada radikal bir değişim gerçekleşmezse, önümüzdeki on yıl içerisinde yaklaşık 582 milyon insanın ölümcül açlıkla karşılaşacağı öngörülüyor. Rapor, dünya genelindeki açlığın en büyük sebebi olarak yüzde 36’lık oranla bölgesel çatışmaları gösterirken, ikinci sebep olarak da yüzde 27’lik oranla yüksek gelir eşitsizliğini belirtiyor.

Özellikle Ukrayna-Rusya savaşı, “Avrupa’nın tahıl ambarı” olarak bilinen Ukrayna’nın tarım endüstrisini büyük ölçüde etkilemiş durumda. Worldvision insani yardım kuruluşu, Sudan’da 8.6 milyon insanın, Somali’de ise 1 milyon insanın açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu bildirdi. Açlığın sebeplerinden biri olarak, Ukrayna’dan gelen tarım ürünlerinin bölgeye ulaşımındaki aksaklıklar öne çıkıyor.

Öte yandan, Gazze halkı da ölümcül açlıkla mücadele ediyor. Birleşmiş Milletler, Gazze’de 495 bin Filistinli’nin yıkıcı açlıkla karşı karşıya olduğunu açıkladı. Bu rakamın önümüzdeki aylarda 1.1 milyona çıkması bekleniyor. Haziran ayında yayımlanan bir rapora göre, Gazze nüfusunun yaklaşık beşte biri, üç günden uzun süre aç ve susuz kalıyor.

KÜRESEL YARDIM YETERSİZ

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) bünyesinde yapılan araştırmanın hazırlanmasına katkıda bulunan bölüm yöneticisi David Laborde, bazı bölgelerde ilerleme kaydedilmesine rağmen genel durumun küresel ölçekte kötüleştiğini ifade etti. Laborde, “Daha iyi koordine olmak için işleyişimizi değiştirmemiz, uzman gönüllülerimizin sayısını artırmamız ve neyi, nerede yapacağımız konusunda doğru kararlar almamız gerekiyor” dedi. Ayrıca, ‘gıda güvenliğini desteklemek için yapılan uluslararası yardımın, yılda 76 milyar dolar olduğunu’ belirtti. Bu rakam, dünya ekonomisinin yıllık karının yalnızca yüzde 0,07’sine tekabül ediyor.

Bölgesel eğilimler arasında farklılıklar gözlemlense de, artan nüfus, savaşlar ve iklim değişikliklerinin etkisi altında Afrika’da açlık durumu giderek derinleşiyor. Asya’da açlık oranlarında büyük bir değişim yaşanmazken, Latin Amerika ise açlık oranlarının azaldığı tek bölge olarak dikkat çekiyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin