Birleşmiş Milletler, Gıda Güvenliği ve Beslenme Durumu raporunu yayımladı. Bu rapora göre, 2030 yılına kadar dünya genelinde açlığın ortadan kaldırılması, giderek “ulaşılamaz bir hedef” haline gelmektedir. Rapor, gıdaya erişimin, Birleşmiş Milletler’in bu hedefi önerdiği 2019 yılından bu yana çok daha kötü bir duruma düştüğünü ortaya koymaktadır.
Son dört yıldır dünya açlık oranlarında olumlu bir değişim yaşanmadığını belirten rapor, açlığın artmasının en önemli sebebi olarak ‘giderek şiddetlenen bölgesel çatışmalar’ı vurgulamaktadır.
Her 11 Kişiden 1’i Açlıkla Yüz Yüze
Çarşamba günü yayımlanan yıllık rapora göre, savaşlar, iklim değişikliği ve ekonomik krizlerin etkisiyle 2023 yılında yaklaşık 733 milyon insan açlıkla karşı karşıya kalmıştır. Eğer dünya genelinde radikal bir değişim olmazsa, önümüzdeki on yıl içinde yaklaşık 582 milyon insan daha ölümcül açlık tehlikesiyle yüzleşecektir. Şu anda dünya genelinde her 11 kişiden biri, Afrika’da ise her beş kişiden biri ölümcül açlıkla mücadele etmektedir.
- Rapor, dünya genelindeki açlığın en önemli sebebi olarak %36’lık bir oranla yaşanan bölgesel çatışmaları göstermektedir.
- İkinci en büyük sebep ise %27’lik oranla yüksek gelir eşitsizliği olarak belirtilmektedir.
Savaş Bölgelerindeki Kritik Durum
Ukrayna ile Rusya arasındaki savaş, “Avrupa’nın tahıl ambarı” olarak bilinen Ukrayna’nın tarım endüstrisini büyük ölçüde etkilemiştir. Worldvision insani yardım kuruluşu, Sudan’da 8.6 milyon insanın, Somali’de ise 1 milyon insanın açlığın pençesinde olduğunu bildirmiştir. Açlığın önemli sebeplerinden biri olarak, Ukrayna’dan gelen tarım ürünlerinin bölgeye ulaşmasının büyük oranda sekteye uğraması gösterilmektedir.
Ayrıca, Gazze halkı da ölümcül açlıkla mücadele etmektedir. Birleşmiş Milletler, Gazze’de 495 bin Filistinli’nin yıkıcı açlıkla yüzleştiğini açıklamış ve bu sayının önümüzdeki aylarda 1.1 milyona yükselebileceğini belirtmiştir. Birleşmiş Milletler’in Haziran ayında yayımladığı rapora göre, Gazze nüfusunun yaklaşık beşte biri üç günden uzun süre aç ve susuz kalmaktadır.
Küresel Yardım Yetersizliği
BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) bünyesinde yapılan araştırmanın hazırlanmasına katkı sağlayan bölüm yöneticisi David Laborde, bazı bölgelerde ilerleme sağlanmasına rağmen durumun küresel düzeyde kötüleştiğini belirtmiştir. Laborde, “Daha iyi koordine olmak için işleyişimizi değiştirmemiz, uzman gönüllülerimizin sayısını artırmamız ve neyi, nerede yapacağımız konusunda doğru kararlar vermeliyiz” demiştir.
Laborde, ‘gıda güvenliğini desteklemek için yapılan uluslararası yardımların yılda 76 milyar dolar olduğunu’ ifade ederek, bu rakamın tüm dünya ekonomisinin yıllık karının %0,07’sine tekabül ettiğini belirtmiştir. Bölgesel eğilimler farklılık göstermesine rağmen, artan nüfusun, savaşların ve iklim değişikliğinin etkisiyle Afrika’da açlık artmaya devam etmektedir. Asya’da açlık oranlarında büyük bir değişiklik gözlemlenmezken, Latin Amerika ise açlık oranlarının azaldığı tek bölge olarak öne çıkmaktadır.