Dünya’nın güneş parçacığı patlamalarının neden olabileceği felaketlere karşı hazırlıklı olması gerektiği konusunda bilim insanları uyarıyor. Uzmanlara göre, her bin yılda bir meydana gelen bu olayın tekrarının yaklaştığı belirtiliyor.
Pazar günü Avustralya’daki Charles Sturt Üniversitesi‘nden Profesör Alan Cooper ve Pavle Arsenovic tarafından yapılan bir araştırmada güneş parçacığı patlamalarının olası etkileri ele alındı. Araştırmaya göre, bu patlamalar ozon tabakasına zarar verebilir ve insan yaşamını tehdit edebilir.
“Ozon tabakası, aşırı güneş radyasyonunu emdiği zaman insan sağlığı üzerinde ciddi etkilere yol açabilir. Görme yetisini etkileyebilir, DNA hasarına neden olabilir ve kanser riskini artırabilir” şeklinde açıklamalarda bulunan bilim insanları, güneş parçacığı patlamalarının olası sonuçlarını detaylı olarak ele aldılar.
Ozon Tabakasındaki Zararın Etkileri
Araştırmacılar, olası bir güneş parçacığı patlamasının ozon tabakasına vereceği zararın etkilerini şu şekilde sıraladılar:
- Ultraviyole ışın seviyelerinde artış
- DNA hasarının artması
- Güneş kaynaklı kanser riskinin yükselmesi
“Eğer Dünya’nın manyetik alanı zayıf olduğu bir dönemde bir güneş protonu patlaması yaşanırsa, ozon tabakasındaki hasarın etkileri altı yıl sürebilir. Ultraviyole ışın seviyeleri yüzde 25 artabilir ve güneş kaynaklı DNA hasarı oranı yüzde 50’ye kadar çıkabilir” şeklinde belirtiler yer aldı.
Zayıf Manyetik Alan ve Güneş Parçacığı Patlaması Riske İşaret Ediyor
Bilim insanları, ‘zayıf manyetik alan ve güneş protonu patlaması’ olaylarının aynı anda gerçekleşme olasılığına dikkat çekerek, bu durumun ciddi bir risk oluşturabileceğini vurguluyorlar. En son güneş parçacığı patlamasının MS 993 yılında yaşandığını ve insanlığın bunun üstesinden geldiğini hatırlatıyorlar.