1. Haberler
  2. Dünyadan
  3. Biden, BM Genel Kurulu’nda Diplomatik Çözüm Üzerine Önemli Mesajlar Verdi

Biden, BM Genel Kurulu’nda Diplomatik Çözüm Üzerine Önemli Mesajlar Verdi

featured

BM Genel Kurulu’nda Joe Biden’ın Son Konuşması

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na başkan olarak son kez hitap eden ABD Başkanı Joe Biden, Gazze’deki insani krizden İsrail-Hizbullah gerginliğine, ABD-Çin rekabetinden Rusya-Ukrayna Savaşı’na kadar birçok önemli konuda mesajlar verdi. Biden, Gazze ile ilgili önceki açıklamalarına benzer ifadelerle, dünya genelinde bu krize karşı duyarlılığın artırılması gerektiğini vurguladı. Bu bağlamda, İsrail’in bir daha 7 Ekim gibi bir gün yaşamaması için uluslararası toplumun sorumluluk alması gerektiğini belirtti.

“GAZZE’DEKİ MASUMLAR CEHENNEMİ YAŞIYOR”

Biden, Gazze’deki sivillerin durumuna dikkat çekerek, “(Hamas’ın elindeki) esirler gibi, Gazze’deki masum siviller de cehennemi yaşıyor. Aralarında yardım çalışanlarının da bulunduğu binlerce kişi hayatını kaybetti, çok sayıda kişi yerlerinden edildi ve acil insani durumla karşı karşıya.” şeklinde konuştu.

“BU SAVAŞI BİTİRME ZAMANI GELDİ”

Gazze’de bir ateşkesin sağlanmasının zamanının geldiğini ifade eden Biden, “Artık tüm tarafların kendi koşullarını sonuçlandırma, esirleri evlerine getirme, Gazze’deki acıları sonlandırma ve bu savaşı bitirme zamanı gelmiştir.” dedi. Biden, Gazze’de ateşkes anlaşması için hem ABD’nin hem de BM Güvenlik Konseyi’nin desteklediği bir önerinin masada olduğunu belirtti ve bu anlaşmanın sağlanmasının önemini vurguladı.

Biden, işgal altındaki Batı Şeria’daki artan İsrail saldırılarına da değinerek, “Batı Şeria’daki masum Filistinlilere karşı artan şiddete de dikkat çekelim ve iki devletli çözüm dahil daha iyi bir gelecek için şartları belirleyelim.” ifadelerini kullandı. İki devletli çözümün, Filistin halkının kendi geleceğini belirleyebileceği bir devlete sahip olmasını sağlayacağını ve aynı zamanda İsrail’in güvenliğini temin edeceğini belirtti.

“KİMSENİN ÇIKARINA DEĞİL”

Biden, 7 Ekim 2023’ten bu yana bölgede daha büyük bir savaşın çıkmaması için çalıştıklarını savunarak, Hizbullah’ın saldırılarına tepki gösterdi. Ancak, İsrail’in saldırılarına dair herhangi bir yorumda bulunmadı. Biden, İsrail ile Hizbullah arasında artan gerginlik hakkında, “Tansiyon yükselmiş olsa da kapsamlı bir savaş kimsenin çıkarına değil, diplomatik bir çözüm halen mümkün. Açıkçası, sürdürülebilir güvenlik için kalan tek yol budur.” değerlendirmesini yaptı.

RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI

Rusya-Ukrayna Savaşı hakkında da önemli değerlendirmelerde bulunan Biden, “İyi haber şu ki, (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin’in savaşı başarısız oldu, ana amacına ulaşamadı. Ukrayna’yı parçalamak istiyordu fakat Ukrayna halen özgür. NATO’yu zayıflatmak istiyordu ancak NATO daha da güçlendi ve Finlandiya ile İsveç’in de üyelikleriyle her zamankinden daha birlik halinde.” dedi. ABD’nin Kiev’e olan desteklerinin aynı şekilde süreceğini belirten Biden, Ukrayna’nın egemenlik ve bağımsızlığını koruyabilmesi için her türlü çabayı göstereceklerinin altını çizdi.

SUDAN’DAKİ ÇATIŞMALAR

Sudan’da devam eden çatışmaların neden olduğu insani krizin 8 milyon insanı kıtlıkla karşı karşıya bıraktığını ifade eden Biden, ABD’nin diğer müttefik ülkelerle birlikte buraya insani yardım göndermeye devam ettiğini anlattı. Biden, “Dünya (burayı) silahlandırmayı bırakmalı. Sudan halkına insani yardımları bloke etmeyi bırakın ve bu savaşı şimdi durdurun.” mesajını verdi.

PEKİN İLE REKABET

ABD Başkanı Biden, ABD-Çin rekabetine de değinerek bu konuda “sorumlu bir şekilde rekabetin sürdürülmesi gerektiğine” dikkat çekti. Biden, “Çin’le rekabetimizi sorumluluk içinde yönetirken kendi ilkelerimizi de üstün tutuyoruz, öyle ki bu rekabet bir çatışmaya yol vermesin.” şeklinde konuştu. Sentetik uyuşturucu maddeleriyle mücadele konusunda Pekin’le yeniden işbirliği yapmaya başladıklarını hatırlatan Biden, gerekli alanlarda işbirliklerine açık oldukları mesajını verdi.

Biden, Çin’e karşı Hint-Pasifik bölgesinde oluşturdukları ittifaklara da değinerek, “Bu ortaklıklar hiçbir ülkeye karşı değildir. Bunlar; serbest, açık, barışçıl ve güvenli bir Hint-Pasifik bölgesi için oluşturulan bloklardır.” yorumunu yaptı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin