Barbieli Yöntemle Sosyal Medya Detoksu: Dijital Bağımlılığa Veda!

featured

Nokia’dan Çocuklar İçin Dijital Detoks Telefonu

Nokia'dan Çocuklar İçin Dijital Detoks Telefonu

Nokia, çocukların dijital dünyadan uzaklaşmalarına yardımcı olmak amacıyla, 99 Sterlin (yaklaşık 4 bin 500 lira) değerinde ‘tuğla’ telefonunu piyasaya sürdü. Bu özel telefon, özellikle küçük kullanıcıların ilgisini çekecek pembe bir renk tasarımına sahip ve aslında bir Barbie temasıyla oluşturulmuş. 90’lı yılların popüler cep telefonlarına atıfta bulunarak tasarlanan bu ürün, internet erişimi olmadan sadece arama ve mesajlaşma işlevselliği sunuyor.

The Telegraph‘tan Charles Hymas, Barbie kapaklı telefonun, çocuklara çevrimiçi dünyadan uzaklaşma fırsatı sunduğunu belirtiyor ve ürünün ana amacının çocukları dijital dünyadan uzak tutmak olduğunu vurguluyor.

Kapsamlı Özellikler ve Tasarım

Human Mobile Devices (HMD) tarafından üretilen bu kapaklı telefon, dijital sağlık ipuçları ve değiştirilebilir kapaklarla birlikte geliyor. Ayrıca, telefonun basit bir kamerası da mevcut. Mattel ile iş birliği içinde tasarlanan bu telefon, kullanıcıların cihazlarını tamamen özelleştirmelerine olanak tanıyan çeşitli yapışkan kristaller ve “retro” Barbie çıkartmaları içeriyor. Tüm bu detaylar, kapaklı telefonu satın aldığınızda özelleştirilebilir kapaklar, çıkartmalar ve kristallerle birlikte sunuluyor.

Barbieli Yöntemle Sosyal Medya Detoksu: Dijital Bağımlılığa Veda!

Gençlerin Dijital Detoksa Yönelimi

Şirket, kapsamlı araştırmalar yaparak şu sonuçlara ulaştı: “Giderek daha fazla genç, 90’ların ve 2000’lerin başındaki cep telefonlarını anımsatan daha basit özelliklere sahip telefonlara yönelerek akıllı telefonlarından dijital detoks yapmaya açık hale geliyor.” Bu durum, İngiltere’nin en büyük mobil ağlarından biri olan EE’nin, ebeveynlere ilkokul çocuklarına akıllı telefon vermemeleri konusunda verdiği yeni rehberliğin de bir uzantısı olarak görülüyor. Nisan ayında, İngiltere’de çevrimiçi güvenlik düzenleyicisi Ofcom, 3 ila 7 yaş arasındaki çocukların dörtte birinin kendi akıllı telefonlarına sahip olduğunu ve bu oranın bir önceki yıla göre beşte bir oranında arttığını tespit etti.

Anne Babaların Pişmanlığı

Bu oran, 8 ila 11 yaşındaki çocuklarda %59’a ve 12 ila 15 yaş grubundaki çocuklarda ise %95’e yükseliyor. HMD tarafından gerçekleştirilen uluslararası bir ankette, 10 bin ebeveynin katılımıyla yapılan araştırmada ebeveynlerin yarısından fazlası, çocuklarına akıllı telefon verdikleri için pişman olduklarını ifade etti. Ebeveynler, bunun ailenin sosyal yapısını zedelediğini, çocukların uyku düzenini bozduğunu, fiziksel aktivitelerini azalttığını ve arkadaşlarıyla sosyalleşme fırsatlarını sınırladığını düşünüyor.

HMD’nin pazarlama şefi Lars Silberbauer, “Hızlı tempolu dijital dünyamızda, çevrimiçi vızıltının asla bitmediğini hissedebilirsiniz. Bu telefon, daha az gezinmek ve daha fazla eğlenmek istediğiniz zamanlarda akıllı telefonunuzu bırakmanızı teşvik ediyor, tüm bunlar gerçek bir kültürel ikon olan Barbie’nin yardımıyla oluyor.” şeklinde yorumda bulundu.

İçerik Kontrolü Üzerine Tartışmalar

İngiltere’de bazı politikacılar, 16 yaş altındaki çocuklar için akıllı telefonların yasaklanmasını talep etti. Başbakan Keir Starmer, bu yasağı reddetti, ancak çocukların cihazlarında hangi içeriğe erişebilecekleri konusunda daha güçlü kontroller yapılması gerektiğini savundu. HMD, akıllı telefonlarla kıyaslandığında erişim ağının sadece arama ve mesajlarla sınırlı olduğu ‘tuşlu’ ya da diğer bir ifadeyle ‘tuğla’ telefonların yaygınlaşması için ebeveynlerle iş birliği yapıyor. Gelecek yıl, ailelerin çocuklarının nerede olduğunu bilmeleri için konum belirleyici gibi özelliklere sahip bir telefon geliştirmek için HMD düğmeye bastı. Eğer çalışmalar olumlu ilerlerse, bu modele çocukların yalnızca ebeveynleriyle görüntülü bağlantı sağlayabileceği bir uygulama daha eklenmesi planlanıyor.

Barbieli Yöntemle Sosyal Medya Detoksu: Dijital Bağımlılığa Veda!

Ebeveynlerin İstekleri

Ebeveynler, çocuklarının cep telefonlarında hangi uygulamaların olmasını istediklerine dair aşağıdaki görüşleri belirttiler:

  • % 66’sı Eğitim Uygulaması
  • % 65’i Mesajlaşma Uygulaması
  • % 60’ı Müzik
  • % 55’i Haritalar ve Navigasyon
  • % 50’si Eğlence
  • % 50’si Görüntülü Arama
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin