Bangladeş’teki Protestolar ve Talepler
Protestocu öğrenciler, gösteriler sırasında meydana gelen ölümlerden sorumlu olanların yargılanmasını ve Başbakan Şeyh Hasina Vecid‘in özür dilemesini de içeren 9 maddelik talep listesinin karşılanana kadar eylemlerine devam edeceklerini açıkladı. Prothom Alo gazetesi, “kamuda kontenjan kararı” protestolarında yaşamını yitirenlerin sayısının 204’e ulaştığını bildirdi.
Bangladeş İçişleri Bakanı Asaduzzaman Khan Kamal, ülke genelinde 19 Temmuz gecesi itibarıyla yürürlüğe giren sokağa çıkma yasağının, Dakka ve diğer 3 şehirde 28 Temmuz’a kadar uzatıldığını açıkladı. Yasağın, mesai saatlerinin dışında geçerli olacağını belirten Kamal, diğer şehirlerdeki sokağa çıkma kararlarının o bölgelerdeki yetkililer tarafından alınacağını ifade etti. Ülke genelinde polislerin, protestolar nedeniyle 5 bin 500’den fazla kişiyi tutukladığını açıklamasının ardından Kamal, bu sayının artmasını beklediklerini vurguladı.
NE OLMUŞTU?
Bangladeş’te 1971’deki Bağımsızlık Savaşı’na katılan kişilerin çocuklarına yönelik olarak kamu sektöründe kontenjan ayrılması kararının ardından protestolar patlak vermişti. 16 Temmuz’da, Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina Vecid liderliğindeki Avami Birliği Partisi ile bu partinin öğrenci kanadı olan Bangladeş Öğrenciler Birliği üyeleri, polisin üniversite kampüslerinde öğrencilere yönelik saldırıları ve müdahaleleri sonucu eylemlerini daha da yoğunlaştırmıştı.
Bangladeş Yüksek Mahkemesi, 21 Temmuz’da, Bağımsızlık Savaşı’na katılanların ailelerine ayrılacak kontenjanı yüzde 30’dan yüzde 5’e indirdi. Ayrıca, toplam kontenjanın yüzde 2’sinin etnik azınlık ve engelli bireylere tahsis edilmesine, yüzde 93’ünün ise liyakate dayalı olarak dağıtılmasına karar verildi. Bangladeş Adalet Bakanı Enesul Hak, gerginliğin azalmasıyla birlikte protestolar nedeniyle uygulanan sokağa çıkma yasağının tedricen kaldırılacağını belirtti. Bunun ardından ülkede bazı iş yerleri ve resmi kurumlar, kısıtlı hizmet vermeye başlamıştı.