Bangladeş’te Devlet Televizyonuna Yapılan Saldırı ve Protestoların Artışı
Protestocular tarafından ateşe verilen Bangladeş devlet televizyonu BTV’yi ziyaret eden Başbakan Şeyh Hasina, burada yaptığı açıklamalarda dikkat çekici ifadelere yer verdi. “Ben öğrencilere gönüllüler demedim. Yorumum çarpıtıldı”“Özgürlük savaşçılarının torunları yerine ‘razakarların’ torunları mı iş sahibi olacak?”
Televizyonlardan ulusa seslenen Hasina, “kitlesel imha ve kundaklama saldırılarına karışanları” bulmak için hükümetine yardım çağrısında bulundu. Vatandaşlara yaptığı çağrıda, “Gerçekleri öğrenin. Bangladeş’in neresinde olurlarsa olsunlar, bunlara (devlet mallarının tahrip edilmesi) karışanları bulun. Onları cezalandırmak için işbirliği yapın”
Başbakan Hasina, muhalefet partileri olan Bangladeş Milliyetçi Partisi (BNP) ve Bangladeş Cemaat-i İslami Partisi’ni “ülkenin kalkınmasına zarar vermek ve ülkenin yurt dışındaki imajını zedelemek için ülke genelinde saldırılar düzenlemekle” suçlayarak, bu partilerin protestoları provoke ettiğini öne sürdü. BNP Genel Sekreteri Mirza Fahrul İslam Alemgir ise “öğrencilerin haklı hareketini bastırmak” amacıyla askeri güç kullanılmasını kesinlikle kabul edilemez buldu. Alemgir, sokağa çıkma yasağının kaldırılmasını ve ordunun derhal geri çekilmesini talep etti. “Sıradan insanların tutuklanması ve işkence görmesinden endişe duyuyoruz”
Alemgir, “Hükümet, terörist faaliyetlerini ve başarısızlıklarını gizlemek için BNP de dahil olmak üzere muhalefet partilerinin liderlerini ve aktivistlerini keyfi olarak tutukluyor”
Öte yandan, Gazetecileri Koruma Komitesi, protestolar sırasında 3 gazetecinin yaşamını yitirmesiyle ilgili bir soruşturma talep etti. Bangladeş’te 1971 yılındaki Bağımsızlık Savaşı’na katılan kişilerin çocuklarına kamu sektöründe kontenjan ayrılması kararı sonrasında protestolar başlamıştı. 16 Temmuz’da, Başbakan Şeyh Hasina’nın liderliğindeki Avami Birliği Partisi ile bu partinin öğrenci kanadı Bangladeş Öğrenciler Birliği üyeleri arasında ve polisle öğrencilere yönelik saldırılar nedeniyle protestolar yoğunlaşmıştı.
Bangladeş Yüksek Mahkemesi, 21 Temmuz’da, bağımsızlık savaşına katılanların ailelerine ayrılacak kontenjanı yüzde 30’dan yüzde 5’e çekmiş, toplam kontenjanın yüzde 2’sinin etnik azınlık ve engelli bireylere, yüzde 93’ünün ise liyakate dayalı olarak tahsis edilmesine karar vermişti. Bangladeş Adalet Bakanı Enesul Hak, gerginliğin azalmasıyla protestolar nedeniyle konulan sokağa çıkma yasağının tedricen kaldırılacağını belirtmiş, ardından ülkede bazı iş yerleri ve resmi kurumlar kısıtlı hizmet vermeye başlamıştır.