Baltık Ülkesi, Denizaltı Kabloları İçin Donanmasını Harekete Geçirdi

featured

Estonya’nın Deniz Güvenliği Önlemleri

Estonya Silahlı Kuvvetleri, Baltık Denizi’nde Finlandiya’ya bağlanan Estlink 1 denizaltı elektrik hattını korumak amacıyla donanmasını görevlendirdi. Estonya Dışişleri Bakanı Margus Tsahkna, bu önlemin, geçtiğimiz hafta aynı bölgede bulunan Estlink 2 hattında meydana gelen hasara karşı alınan bir tedbir olduğunu ifade etti. Hat üzerinde bir Rus tankerinin çapasıyla büyük hasara yol açtığı kaydedilmişti.

Estlink 1 hattı, Finlandiya ve Estonya arasında kritik bir enerji bağlantısı sunarak, her iki ülkenin enerji güvenliğini sağlamada önemli bir rol oynuyor. Bu bağlamda, donanmanın görevi, bölgedeki altyapının korunmasını sağlamak ve olası tehditlere karşı önlem almaktır.

Kötü Niyetli Çapalar

  • Finlandiya, Perşembe günü, Estlink 2 hattındaki elektrik kesintisi ve dört internet hattında meydana gelen hasarın sebebi olarak bir Rus petrol tankerine el koydu.
  • Yetkililer, Cook Adaları’na kayıtlı olan Eagle S isimli Rus bandıralı geminin, demirini deniz tabanında sürükleyerek bu zarara yol açtığına inanıyor.

Baltık Denizi ülkeleri, Rusya’nın 2022 yılında Ukrayna’yı işgal etmesiyle birlikte artan sabotaj endişeleri nedeniyle enerji ve iletişim altyapılarını daha etkin bir şekilde korumaya başlamış durumda. Bakan Tsahkna, Baltık Denizi’ndeki denizaltı tesislerinde meydana gelen hasarların artık yalnızca kazalarla veya kötü gemi yönetimiyle açıklanamayacak kadar sıklaştığını vurguladı. Bakan, “Bölgemizde kritik denizaltı altyapısına yönelik bir tehdit varsa, buna karşılık olarak bir yanıt da olacaktır,” şeklinde konuştu.

NATO’dan Yardım Bekleniyor

Tsahkna, olası tehditlere karşı Estonya’nın yalnızca kendi önlemleriyle yetinmeyeceğini ve NATO müttefiklerinin de bölgeye gemi göndererek destek vermesini umduğunu belirtti. Estlink 2 hattında meydana gelen 658 megavatlık (MW) kesinti, Çarşamba günü öğle saatlerinde başladı ve şu anda Finlandiya ile Estonya arasındaki enerji akışı yalnızca 358 MW kapasiteli Estlink 1 üzerinden sağlanıyor.

Estonya Devlet Televizyonu ERR, Cuma günü Estonya’nın Estlink 1 hattının geçtiği sulara Raju isimli devriye gemisini gönderdiğini bildirdi. Estonya, NATO müttefiklerinin de benzer adımlar atmasını bekliyor ve bu durum, bölgedeki güvenlik iş birliğinin önemini bir kez daha ortaya koyuyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin