İskandinav Ülkelerinde Güvenlik Önlemleri Artıyor
Dünyanın kuzeyinde, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın 10 yılı aşkın bir süredir devam etmesi ve herhangi bir ateşkes işareti görünmemesi, komşu ülkelerin güvenlik önlemlerini artırmalarına yol açıyor. Hafta başında, İsveç halkı, devletin dağıttığı ‘Kriz ve Savaş Kılavuzları’ ile uyandı. Bu rehberde, Stockholm hükümetinin bölgede ‘güvenlik durumunun kötüleşmesi’ olarak tanımladığı 32 sayfalık bilgilendirmeler yer alıyor.
“Bir Hafta Kendinize Yetebilmelisiniz”
Finlandiya da kısa süre önce, ‘olaylar ve krizlere hazırlık’ konusunda çevrimiçi bir rehber yayımladı. Norveç ise vatandaşlarına aşırı hava koşulları, savaş ve diğer tehditler karşısında bir hafta boyunca kendi kendilerine yetmeye hazırlıklı olmalarını öneren bir broşür dağıttı. Bu tür önlemler, toplumların olası krizlere karşı ne kadar hazırlıklı olması gerektiğini vurguluyor.
“Silahlı Saldırıda Neler Yapacağız?”
Yaz aylarında, Danimarka Acil Durum Yönetim Ajansı, yetişkin vatandaşlara, bir kriz anında üç gün boyunca ihtiyaç duyacakları su, yiyecek ve ilaç miktarını içeren bir e-posta gönderdi. Finlandiya’nın dijital broşüründe ise askeri çatışmalar detaylı bir şekilde ele alındı. Silahlı bir saldırı durumunda hükümetin ve cumhurbaşkanının nasıl tepki vereceği net bir dille açıklanırken, Finlandiya yetkililerinin ‘kendi savunmaları için iyi bir şekilde hazırlandığı’ vurgulanıyor.
Norveç’te Her Eve Kılavuz Gönderildi
İsveç, bu yıl Finlandiya gibi NATO’ya katıldı. Bu karar, Moskova’nın savaşı genişletmesinin ardından alındı. Norveç ise Batı savunma ittifakının kurucu üyelerinden biri olmasının yanı sıra, yaklaşık 2.2 milyon kılavuz basarak her haneye birer tane gönderdi. Norveç Sivil Koruma Müdürlüğü’nden (DSB) sorumlu Tore Kamjford, “Kendi kendine hazırlıklı olma kampanyamız kapsamında bu broşürleri dağıttık” dedi.
İskandinav ülkeleri, savaş, doğal afetler ve krizlere karşı halklarını bilgilendirme ve hazırlıklarını artırma çalışmalarını her geçen gün yoğunlaştırıyor. Bu çabalar, nüfuslarını tetikte tutmayı hedefliyor ve toplumsal dayanıklılığı artırmayı amaçlıyor.