Avrupa’da Kaçak Göçmenlerin İade Sürecine Dair Yenilikler

featured

AB Komisyonu Başkanı von der Leyen’den Düzensiz Göçmenlerle İlgili Açıklamalar

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, düzensiz göçmenlerin geri dönüşlerinin hızlandırılması amacıyla kısa süre içinde yeni bir yasa teklifi sunmayı planladığını açıkladı. Brüksel’de düzenlenen AB zirvesinin ardından basına yaptığı açıklamada, liderlerin Ukrayna’ya desteklerini yineledikleri oturumun ardından Orta Doğu’daki güncel durumu ele aldıklarını vurguladı. Von der Leyen, “Bölgedeki tehlikeli durum konusunda son derece endişeliyiz. Lübnan’daki tırmanışı gözlemliyoruz ve İran’ın İsrail’e gerçekleştirdiği balistik saldırı da bu durumu daha da karmaşık hale getiriyor. Tüm bu gelişmeler, daha geniş bir bölgesel savaş riskini artırma potansiyeline sahip.” şeklinde konuştu.

Von der Leyen, bölgede kalıcı barışın sağlanması için Lübnan hükümeti ile Filistin yönetiminin finansal açıdan desteklenmesine ilişkin planların değerlendirildiğini belirtti. Zirvenin en önemli gündem maddelerinden biri olan düzensiz göçün engellenmesi konusunda, geri dönüşlerin hızlandırılması gerektiğini ifade etti. AB’de sığınma hakkına sahip olmayan göçmenlerin yalnızca %20’sinin kaynak ülkelerine geri gönderildiğini vurgulayan von der Leyen, bu oranın artırılması gerektiğinin altını çizdi.

Von der Leyen, “Bu nedenle bu operasyonel çalışmayı iyileştirmek için çaba sarf ediyoruz ve yakında yeni bir teklif sunacağız.” dedi. Zirve öncesinde liderlere ilettiği göç konulu mektupta, AB’de sığınma başvurusu yapanların üçüncü ülkelere gönderilmesiyle ilgili önerilerin ne anlama geldiği hakkında sorulan bir soruya yanıt verirken, şu açıklamalarda bulundu:

  • Birinci unsur: Korumaya ihtiyaç duyan göçmenler ile ilgili. Bu noktada, güvenli üçüncü ülkelerle ilgili bir tartışma yürütülüyor. Korumaya ihtiyaç duyan bireylerin desteklenmesi gerektiğini kabul ediyoruz, ancak bu korumanın yalnızca AB sınırları içinde sağlanması gerektiği anlamına gelmiyor; güvenli üçüncü ülkelerde de bu destek sağlanabilir.
  • İkinci unsur: ‘Geri dönüş merkezleri’ konusu. Bu, AB’de kalma hakkı bulunmayan göçmenler için bir çözüm önerisi.
  • Üçüncü unsur: Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ve Uluslararası Göç Örgütünün (IOM) AB dışındaki ülkelerde yürüttüğü çalışmalardır. Bu kuruluşlar, göçmenlerin AB’ye geçişlerini engellemeye çalıştıklarını, fakat onları ülkelerine geri döndürmek için yardım ve mali desteğimize ihtiyaç duyduklarını belirtiyorlar.
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin