Akira Endo’nun Kolesterol İlaçlarını Keşfi
Akira Endo, 1973 yılında Tokyo’daki bir laboratuarda kolesterol düşürücü bileşiği keşfetti. Bu keşif, kolesterolü düşürerek milyonlarca insanın yaşam süresini uzatan statin ilaçlarının temelini oluşturdu.
Akira Endo’nun Başarıları ve Ödülleri
Akira Endo, statin ilaçlarının geliştirilmesindeki öncülüğüyle bilim dünyasında büyük saygı ve tanınma kazandı. 2008 yılında ABD’nin Nobel’i olarak bilinen Lasker Ödülü’ne layık görülen Akira Endo, kolesterolle mücadelede devrim yaratan bir bilim insanı olarak kabul edilmektedir.
- 1973: Akira Endo, kolesterol düşürücü bileşiği keşfetti.
- 1987: İlk statin ilacı olan lovastatin klinik kullanım için onaylandı.
- 2006: Japonya Ödülü’ne layık görüldü.
- 2008: ABD’nin Nobel’i olarak bilinen Lasker Ödülü’nü kazandı.
İngiliz Kalp Vakfı’nın baş bilimsel ve tıbbi sorumlusu Prof. Bryan Williams, Akira Endo’yu “olağanüstü bir bilim adamı” olarak tanımlayarak, statin ilaçlarının kalp hastalıkları ve felcin önlenmesinde devrim yarattığını belirtmiştir.
Williams ayrıca, Akira Endo’nun kolesterol sorununa çözüm bulma sürecini başlatarak milyonlarca insanın hayatını kurtardığını ve Nobel Ödülü’ne layık görülmemesini bir eksiklik olarak gördüğünü ifade etmiştir.