Afganistan-Pakistan Sınırında Çatışma
Afgan basınına yansıyan haberlere göre, Afganistan geçici hükümetinin Savunma Bakanı Sözcüsü İnayetullah Harezmi, Nangerhar vilayetinde bulunan Torkham Sınır Kapısı’na yakın Gorkai bölgesinde Afgan ve Pakistan sınır güçleri arasında şiddetli bir çatışma yaşandığını bildirdi. Harezmi, Pakistan güçlerinin, Afgan sınır güçlerine sınır hattı üzerinde kontrol noktası inşa etmeye çalıştığı sırada ilk ateşi açtığını ancak Afgan güçlerinin de anında karşılık verdiğini belirtti.
Yaşanan çatışma sonucunda, bölgedeki siviller evlerini terk etmek zorunda kalırken, Torkham Sınır Kapısı da güvenlik nedeniyle kapatıldı. Bunun yanı sıra, Afganistan geçici hükümetinin İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Abdul Metin Kani, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, Pakistan güçlerinin sivillere ateş açtığını ve bu olayda 2’si çocuk, 1’i kadın olmak üzere toplam 3 Afgan vatandaşının hayatını kaybettiğini duyurdu.
Tarihsel Arka Plan
Afganistan’ın bağımsızlık mücadelesi, 6 Mayıs – 8 Ağustos 1919 tarihleri arasında, o dönemin Afganistan Emirliği’nin, günümüzde Pakistan sınırları içinde yer alan ve o zamanlar Büyük Britanya’nın sömürgesi olan Hindistan’a bağlı bazı bölgeleri işgal etmesiyle başlayan Üçüncü İngiliz-Afgan Savaşı ile şekillendi. Bu savaşın sonucunda Afganistan, tam bağımsızlığını kazanarak uluslararası alanda tanınmaya başladı. Bu süreçte, 1893 yılında belirlenen ve günümüzde Afganistan-Pakistan sınırı olarak bilinen Durand Hattı, resmi olarak sınır kabul edildi.
Pakistan, bağımsızlığını 1947’de kazanmasının ardından Durand Hattı’nı uluslararası bir sınır olarak tanımasına rağmen, sonraki Afgan hükümetleri bu sınırı kabul etmemiştir. Bu durum, iki ülke arasındaki sınırda zaman zaman silahlı çatışmalara ve gerginliklere yol açmaktadır. Durand Hattı, önceki Afgan hükümetleri tarafından tanınmadığı gibi, mevcut Afgan yönetimi tarafından da kabul edilmemektedir.
Sınırda yaşanan kısa süreli gerginlikler, genellikle üst düzey yetkililerin araya girmesiyle yatıştırılmakta, ancak bu sorunların kalıcı bir çözüme kavuşturulması henüz mümkün olmamıştır.