Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda kabul edilen yeni düzenlemeyle, afet riski altındaki alanlardaki kentsel dönüşüm süreçlerine dair önemli değişiklikler yapıldı.
Kabul edilen kanuna göre, 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremler sonucunda etkilenen bölgeler, genel hayata etkili afet bölgesi olarak kabul edildi.
Bu bölgelerde hasar tespit raporlarına dayalı olarak tesis edilen idari işlemlere karşı açılan iptal davalarında yeni usuller getirildi. İşte kanunla yapılan önemli düzenlemeler:
Hızlandırılmış Yargı Süreçleri:
- Hasar tespit raporlarına dayalı idari işlemlere karşı açılan iptal davalarında süreç hızlandırıldı. İlk inceleme 10 gün içinde yapılacak ve dava dilekçesi ile ekleri tebliğe çıkarılacak.
- Savunma verme süresi dava dilekçesinin tebliğinden itibaren 15 gün olacak; bu süre bir defaya mahsus olmak üzere en fazla 10 gün uzatılabilecek.
- Keşif ve bilirkişi incelemesi yapılması gereken durumlarda, dosyanın tekemmülünden itibaren 15 gün içinde keşif yapılacak. Bilirkişi raporları 15 gün içinde mahkemeye teslim edilecek.
Yapı Ruhsatı ve İşlemler
- Kentsel dönüşümlerde yapı ruhsatı alınması da dahil olmak üzere tüm iş ve işlemler, hisseleri oranında maliklerin salt çoğunluğu ile alınan karara istinaden yapabilecek.
- Hak sahiplerine yapılan mali yardım uygulamaları için düzenlemeler yapıldı.
Riskli Yapıların Yıktırılması ve Tahliye İşlemleri
- Riskli yapıların yıktırılması için maliklere tek seferde 90 günden fazla olmamak üzere süre verilecek. Tahliye işlemleri mülki idare amiri tarafından yazılı izne istinaden yeterli kolluk kuvveti marifetiyle gerçekleştirilecek.
Bilirkişilik Kanunu’nda Değişiklikler
- Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle genel hayata etkili afet bölgesi kabul edilen yerlerde, adli ve idari yargı mercilerinde depremlerle bağlantılı olarak görülen iş, dava, soruşturma ve kovuşturmalarda bilirkişi görevlendirmesi yapılabilecek.
Bu yeni düzenlemelerle kentsel dönüşüm süreçlerinde hız ve etkinlik sağlanması hedefleniyor.