Meta ismini almasıyla birlikte gündemden düşmeyen şirket, çıkardıkları birçok yeni projenin yanında, sonlandırdıkları projeler ve piyasadaki yeri ile de konuşuluyor.
Geçtiğimiz günlerde Meta, tüm dilleri anlık olarak birbirine çevirebilen bir yapay zekâ üzerinde çalıştıklarını ve bu proje sayesinde platform kullanıcılarının dünyanın herhangi bir yerinden iletişim kurmak istemeleri halinde, farklı dili konuşuyor olmalarının artık bir engel teşkil etmeyeceğini duyurdu. Birçok yeni özelliğini art arda kullanıcı deneyimine sunmaya başlayan şirket, geliştirdiği yeni akıllı saat teknolojileri, Meta Horizon Workroom özelliklerinin yanı sıra instagram içerisinde kullanıcıların deneyimlerini saat bazında kısıtlamalarına izin vermesi, Facebook Reels’in 150 ülkede daha kullanım açılmasıyla gündemden düşmüyor ve sanki her gün başarısını katlayarak ilerletiyor izlenimi veriyordu.
Özellikle adını Meta olarak değiştirmesiyle beraber yönünü iyice belli ederek, Metaverse ve NFT’ler hususunda pazarda hâkim olma hedefini ortaya koyan projeler üretiyordu. Öyleki kripto piyasasına öncelikle Libra adını verdikleri kripto temelli ve dolar kuruna sabitlenecek bir para birimini piyasaya sürerek dahil olma yönünde adımlar atmış ve bu projenin firmanın bağımsızlığı simgeleyeceğini savunmuşlardı. İlk olarak Libra isminin tepki toplamasıyla para birimin adı Diem olarak değiştirilmişti. Yasal izinlerini alır almaz piyasada kendine yer bulacağı düşünülen Diem’den sırasıyla Paypal, Visa, Mastercard, Stripe ve eBay’in de ayrılmasıyla pek çok farklı kripto para tarafından desteklenen Diem’e güven her geçen gün daha da azaldı. Son olarak ise değer kaybının önüne geçemeyen Meta’nın Diem projesini durduracağı ve kurmuş olduğu Diem Association varlıklarını satışa sunacağı konuşulmaya başlandı.
Bloomberg tarafından geçtiğimiz günlerde yayınlanan araştırma Meta’nın artık dünyanın en değerli 10 şirketi arasında yer almadığını gösterir nitelikteydi. Facebook kurulduğu günden bu yana ilk kez günlük ve aylık kullanıcı sayısında düşüş eğimi ile karşılaşmış ve şirket hisselerinin %26,4’lük değer kaybıyla boğuşur olmuştu. Şirket, bir gün içerisinde 240 milyon dolarlık bir zarar yaşayarak geleceğine ilişkin birçok soru işaretini de beraberinde getirdi.
Bloomberg’e göre dünyanın en değerli 10 şirketi,
- Apple (2,8 trilyon dolar)
- Microsoft (2,2 trilyon dolar)
- Aramco (2 trilyon dolar)
- Alphabet (1,8 trilyon dolar)
- Amazon (1,6 trilyon dolar)
- Tesla (905,7 milyar dolar)
- Berkshrie Hathaway (700,6 milyar dolar)
- Nvidia (613 milyar dolar)
- TSMC (600,3 milyar dolar)
- Tencent (589,8 milyar dolar)
Meta ise artık 589,8 milyar dolar değeri ile 11. Sırada yer alıyor. İlerleyen günlerde Meta’nın yaşadığı değer kaybını telafi etme konusunda nasıl bir yol izleyeceği ve Meta tarafından geliştirilen yeni projelerinin pazarda kendine nasıl bir yer edineceği en çok merak edilen konular arasında yer alıyor.
Stj. Av. Selin Ceren CANBULUT