İş Hukukunda Güncel Gelişmeler

featured

Şengün Akademi eğitmenlerinden Betül Önal, iş hukuku kavramını açıkladığı yazısında iş hukukunu temel alan güncel gelişmelere ışık tutuyor, ülkemizdeki ve dünyadaki önemli hususları paylaşmayı hedefliyor.

İş hukuku, işçi ile işveren arasındaki ilişkiyi inceleyen oldukça önemli bir hukuk dalı olmasının yanı sıra güncel gelişmelerin takibinin yapılmasını da gerektiren bir alandır. Nitekim pandemiyle iş yerinde çalışma düzeninden uzaktan çalışma düzenine yönelim başlamış, yeni iş dalları oluşmuş ve iş hukuku bu yeni çalışma sistemlerine göre de şekillenmiştir.

2022 yılında iş hukuku alanında verilen Yargıtay kararlarını sizler için derledik.

  1. İhtarname ile temerrüde düşürülmediği durumlarda anlaşma sağlanamadığına ilişkin tutulan son arabulucu tutanak tarihinin temerrüt tarihidir.

İşçi muaccel alacaklarını tek tek belirtmek kaydıyla ihtarname ile işvereni temerrüde düşürebilir. Söz konusu ihtarnamede alacak miktarlarının belirtilmesi gerekmez. Dava tarihinden önce yürütülen arabuluculuk süreci sonucunda anlaşma yapılamadığına dair düzenlenen son tutanak bu bağlamda değerlendirildiğinde dava konusu alacakların dava tarihinden önce arabuluculuk aracılığıyla talep edilmesi karşısında davalı işverenin arabuluculuk son tutanak tarihi itibarıyla temerrüde düştüğünün kabulü gerekmektedir. Bu sonuç davalı işverenin usulüne uygun davet edilmesine rağmen arabuluculuk görüşmelerine katılmadığı durumlarda da geçerlidir. Dolayısıyla mahkemece hüküm altına alınan fark ücret, fark ikramiye ve fark ilave tediye alacaklarına daha önce temerrüdün gerçekleştiği ispat edilemediğinden, arabuluculuk son tutanak tarihinden itibaren faiz işletilmesi gerekirken yazılı şekilde karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir. (YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2022/1182 Karar No. 2022/2404 Tarihi: 24.02.2022)

  1. Öninceleme duruşmasından sonra tanık bildirilebilecektir.

İşçilik alacağı talebiyle açılan davada, davacı vekili dava dilekçesinde fazla çalışma ve işten haksız çıkarılma sebebi ile tanık deliline dayanmış, tanıklarının isim ve adreslerinin daha sonra bildirileceğini belirtmiştir. Öninceleme duruşmasında; “Her iki tarafa da tensip kararı gereği 2 ve 3 maddelerde sonuçları açıkça belirtilerek tanık ad ve adreslerini bildirmeleri gerekli masrafları yatırmaları aksi taktirde bu tanıkların dinlenmeyeceği konusunda uyarıldıkları, buna rağmen süresinde tanık bildirilmediği, duruşma sırasında da birbirlerine muvafakat etmedikleri anlaşıldığından…” gerekçesiyle tarafların tanık dinletme taleplerinin reddine karar verilmiştir. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu kararında ise; Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 320. maddesi gereğince basit yargılama usulünde tarafların iddia ve savunmaları çerçevesinde anlaştıkları ve anlaşamadıkları hususlar ön inceleme aşamasında tespit edileceğinden ancak bu tespit yapıldıktan sonra çekişmeli vakıaların ispatı için tanık deliline başvurulmasının gerekip gerekmediği taraflarca değerlendirileceği belirtilerek, davacı yan tanıklarının dinlenilmesi gerekirken tanık dinletme talebinin reddine karar verilmesini, “iddia ve savunma hakkı” ile “açıklama ve ispat hakkı”nın ihlali niteliğinde olduğuna karar verilmiştir. (YARGITAY Hukuk Genel Kurulu Esas No. 2020/9-605 Karar No. 2022/264 Tarihi: 08.03.2022)

  1. Boşta geçen süre ücreti hesaplamasında yol yardımı hesaplamada dikkate alınmamalıdır.

Boşta geçen süre ücreti hesabında en çok dört aya kadar ücret ve diğer haklar için feshi izleyen dönem ücretlerine göre hesaplama yapılmalıdır. Kısaca boşta geçen süre ücreti hesabında geçersiz sayılan fesih tarihinden sonra işçinin çalışması devam ediyormuşçasına ücret ve diğer haklar belirlenmelidir. Somut olayda işçilere yol yardımı yapıldığı anlaşılmış olup boşta geçen süre ücreti hesabına yol yardımı da eklenmiştir. Oysa işçi fiilen işe gitmediği dönemde herhangi bir gelir kaybına uğramayacağı için yol yardımını ikame edilmesi gerekecek bir harcama yapmak zorunda olmadığından yol yardımı bedelinin boşta geçen süre ücretine dahil edilmemesi gerektiğine karar verilmiştir. (YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2022/548 Karar No. 2022/1762 Tarihi: 15.02.2022)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin